Băncile europene cer BCE un nou program de lichiditate pe temen lung

Băncile europene au început să facă lobby pe lângă Banca Centrală Europeană (BCE) pentru adoptarea unui nou program de lichiditate pe termen lung, care să devină activ la expirarea actualei linii de finanţare, prin care băncile au împrumutat circa 1.000 de miliarde de euro.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Băncile europene cer BCE un nou program de lichiditate pe temen lung

Băncile europene cer BCE un nou program de lichiditate pe temen lung (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Efortul instituţiilor de credit de a obţine un nou program de finanţare ieftină pe termen lung arată cât de nesigur rămâne sistemul financiar european, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

Începând de la sfârşitul anului 2011, BCE a împrumutat 1.000 de miliarde de euro băncilor europene, pe o perioadă de trei ani. Programul, numit Operaţiune de Refinanţare pe Termen Lung (Long Term Refinancing Operation - LTRO), a fost lansat pentru a salva băncile care aveau probleme la accesarea de împrumuturi pe piaţa interbancară.

LTRO este creditat cu temperarea - cel puţin pentru o perioadă - a crizei financiare din Europa, notează WSJ.

Împrumuturile ieftine de la BCE încep să ajungă la scadenţă în prima parte a anului 2015. Tot mai mulţi bancheri, investitori şi şefi de bănci centrale sunt îngrijoraţi în privinţa capacităţii unor bănci, mai ales a celor din ţări vulnerabile financiar precum Spania şi Italia, de a rezista fără finanţarea de la BCE.

Mai mulţi membri ai Grupului de Contact pentru Piaţa Monetară, format din bancheri şi analişti care consiliază banca centrală, a avertizat la reuniunea trimestrială din septembrie că scadenţa împrumuturilor de la BCE afectează încrederea pieţei. La discuţiile grupului a participat şi preşedintele BCE, Mario Draghi.

"Mai mulţi membri au cerut BCE un nou program LTRO la începutul anului următor, când maturitatea actualelor finanţări ajunge la mai puţin de un an", a informat grupul într-un comunicat.

Bancherii, analiştii şi investitorii au luat în calcul încă din 2011 pericolul reprezentat de retragerea bruscă a împrumuturilor BCE, precum şi probabilitatea unei noi runde de finanţări. BCE nu a informat dacă are în vedere o reînnoire a programului.

Băncile pot restitui anticipat, de la începutul anului, împrumuturile luate de la BCE. Până în prezent, instituţiile de credit au înapoiat 334 miliarde de euro, circa o treime din totalul împrumuturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici