- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.03.2015, 16:04)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile şi IFN-urile vor raporta la BNR informaţii suplimentare despre creditele peste 20.000 lei
Băncile şi IFN-urile din Registrul Special vor raporta, de la 1 mai, informaţii suplimentare la Centrala Riscului de Credit pentru creditele peste 20.000 de lei, care se referă în principal la expuneri neperformante, improbabilitatea de plată sau restructurări de credite, potrivit unui proiect BNR.
Urmărește
1549 afișări
Băncile şi IFN-urile vor raporta la BNR informaţii suplimentare despre creditele peste 20.000 lei (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Baza de date a Centralei Riscului de Credit va fi completată cu informaţii noi referitoare la debitori şi credite, datele solicitate fiind atât calitative, cât şi cantitative, potrivit unui proiect de regulament BNR pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea Centralei Riscului de Credit.
Centrala este specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei bănci, instituţii financiare nebancare din Registrul special, a instituţiilor de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau a celor emitente de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare faţă de acei debitori care au împrumutat peste 20.000 lei, precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kim Jong Un promite să pună în aplicare cea mai dură politică împotriva SUA înainte ca Trump să intre în funcție
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
-
ZF: Ordonanţa Austerităţii este doar începutul unor revolte economice, politice şi sociale
BNR cere astfel băncilor şi IFN-urilor să declare suplimentar date referitoare la expuneri neperformante, improbabilitate de plată, restructurări/refinanţări ale creditelor, sume lunare de plată, raportul valoarea creditului pe garanţii, gradul de îndatorare, dobânzi, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilanţiere, expunerea la riscul de credit, ajustări la nivelul individual pentru depreciere şi tip provizionare.
În plus, vor fi raportate informaţii cu privire la detalierea serviciului datoriei în funcţie de numărul zilelor de întârziere la plată, detalierea tipului de ipoteci imobiliare şi respectiv a valorii acestora.
În prezent, informaţiile transmise către CRC vizează tipul creditului, termenul de acordare, tipul garanţiei şi valoarea acesteia, serviciul datoriei, data acordării şi data scadenţei, valuta în care s-a acordat creditul, suma acordată, suma datorată utilizată şi neutilizată la momentul raportării, suma restantă, credit/angajament luat împreună cu alţi debitori, stare credit, clasa de rating şi probabilitatea de nerambursare.
De asemenea, sunt raportate date despre fraudele cu carduri comise de posesori, respectiv date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatării fraudei şi suma fraudată.
Proiectul mai prevede că netransmiterea informaţiei de risc de credit sau transmiterea unor informaţii eronate se sancţionea cu amendă de 500 de lei dacă sunt identificaţi 20 debitori neraportaţi sau grupuri neraportate, respectiv raportaţi/raportate eronat. La această sumă se adaugă câte 25 de lei pentru fiecare debitor sau grup neraportat, precum şi pentru cei raportaţi eronat identificaţi peste numărul de 20.
Informaţia eronată de risc de credit se referă la codul de identificare a debitorului, codul situaţiei speciale, tipul şi valoarea garanţiilor, suma datorată utilizată şi neutilizată, suma restantă, codul serviciului datoriei, data scadenţei, încadrarea debitorului şi componenţa grupurilor.
Instituţiile de credit vor raporta anumite informaţii lunar, iar altele trimestrial, în ultima categorie încadrându-se date referitoare la valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilanţiere şi expunerea la riscul de credit.
Raportările vor fi transmise în februarie pentru decembrie, în mai pentru martie, în august pentru iunie şi în noiembrie pentru septembrie, potrivit proiectului de regulament.
Citește pe alephnews.ro: Rusia respinge propunerile de acord de pace prezentate de echipa Trump. Anunțul făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FOTO. Rebel Wilson s-a căsătorit pentru a doua oară cu Ramona Agruma, la doar trei luni de la nunta din Italia
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe