Băncile vieneze sunt în prima linie a conflictului dintre Rusia şi Vest, cu de 38 miliarde euro în joc

Cu o expunere de 38 miliarde euro pe Rusia, casele de private banking şi agenţii imobiliari de la Viena se regăsesc în prima linie a disputei tot mai tensionate dintre Rusia şi Vest privind viitorul Ucrainei, resimţind deja impactul sancţiunilor dispuse de Washington şi Bruxelles împotriva Moscovei.

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Băncile vieneze sunt în prima linie a conflictului dintre Rusia şi Vest, cu de 38 miliarde euro în joc

Băncile vieneze sunt în prima linie a conflictului dintre Rusia şi Vest, cu de 38 miliarde euro în joc (Imagine: Shutterstock)

În perioada de apogeu a Războiului Rece, poziţia neutră a Austriei a dat mână liberă bancherilor să joace de ambele părţi ale Cortinei de Fier, Viena devenind astfel un centru pentru comerţul pe axa Est-Vest, dar şi o zonă de interes pentru intrigi politice şi o ţintă pentru serviciile de spionaj.

Ministrul austriac al Finanţelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri că efectul economic al noilor sancţiuni împotriva Rusiei asupra Austriei "nu va fi unul neglijabil", potrivit Bloomberg.

"A devenit o problemă. Criza din Ucraina deranjează mai ales pentru că a apărut într-o perioadă în care investitorii începuseră să vadă efecte pozitive în regiune. Acum, incertitudinea este din nou la putere", comentează pentru Bloomberg Klaus Requat, directorul biroului de investment banking la Meinl Bank, Viena.

Afacerile Austriei cu vecinii din Est au înflorit după destrămarea Uniunii Sovietice, băncile vieneze deschizând sucursale la Moscova şi Kiev, în timp ce ruşi şi ucraineni bogaţi au căutat siguranţă în trezoreriile şi piaţa imobiliară de la Viena.

Agenţia de rating Fitch estimează, într-un raport recent, că băncile austriece au cea mai ridicată expunere pe Rusia, estimată la 38 miliarde euro (52 miliarde de dolari).

Tensiunile dintre UE şi Rusia generează deja unde de şoc în industria de private banking de la Viena, a declarat pentru Bloomberg Matthias Albert, membru în consiliul director al Bank Gutmann.

"Orice criză politică este însoţită de mişcări de capital, deoarece nimeni nu ştie când ar putea fi impuse restricţii asupra circulaţiei capitalului. Investitorii acţionează mai puţin previzibil în vremuri de incertitudine". a afirmat bancherul austriac.

Gravitatea costului financiar al sancţiunilor împotriva Rusiei pentru băncile şi companiile austriece nu poate fi încă măsurată.

La Meinl Bank, clienţii ucraineni şi ruşi cer maturităţi semnificativ mai scurte şi o lichiditate mai ridicată, a afirmat directorul general al băncii, Peter Weinzierl, într-un interviu acordat Bloomberg. El a adăugat că unele produse financiare imobiliare şi destinate domeniului energiei au devenit mai dificil de vândut.

"Trebuie să ne dăm seama că am fi afectaţi ca ţară care are legături comerciale cu Rusia, unde companiile austriece sunt investitori activi", a afirmat miercuri, după şedinţa de guvern, ministrul de Finanţe Sprindelegger.

Cancelarul Werner Faymann a avertizat că conflictul nu ar trebui "aţâţat" cu noi sancţiuni, poziţie divergentă faţă de discursurile Washingtonului, Bruxellesului şi Berlinului.

Prima rundă de sancţiuni împotriva Rusiei a ţintit apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Washingtonul i-a avertizat recent pe marii investitori, fonduri mutuale şi fonduri de hedging, că sunt pregătite noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând în principal sectorul bancar şi industria energiei.

Menţinerea relaţiilor cu "străini bogaţi" este de importanţă crucială pentru piaţa imobiliară din Viena, comentează pentru Bloomberg Richard Buxbaum, şeful departamentului rezidenţial la casa de brokeraj Otto Immobilien.

"O cere suficientă din partea investitorilor străini va fi importantă pentru zona superioară de preţ", a afirmat el. Banca centrală a Austriei a avertizat în luna ianuarie că locuinţele din Viena sunt supraevaluate cu 21%, după ce preţurile s-au dublat în ultimii 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici