Bank of Cyprus prelungeşte cu două săptămâni suspendarea activităţii, pentru finalizarea negocierilor de preluare

Activitatea sucursalei Bank of Cyprus din România va fi suspendată încă două săptămâni, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca, negocierile urmând să înceapă luni, 8 aprilie, a anunţat banca.

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului Bank of Cyprus prelungeşte cu două săptămâni suspendarea activităţii, pentru finalizarea negocierilor de preluare

Bank of Cyprus prelungeşte cu două săptămâni suspendarea activităţii, pentru finalizarea negocierilor de preluare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC), în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa între 8 aprilie - 22 aprilie inclusiv. Această prelungire este necesară pentru derularea negocierilor în scopul vânzării sucursalei din România, negocieri care încep luni, 8 aprilie, cu băncile care şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea acesteia. Banca Naţională a României a fost notificată în acest sens", se arată într-o informare Bank of Cyprus transmisă MEDIAFAX.

Până la redeschiderea sucursalei BoC şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţeaua de ATM-uri, iar pentru necesităţi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei băncii.

Bank of Cyprus a anunţat luni că suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, iar clienţii pot retrage bani de la bancomate.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor de până la 100.000 de euro este asigurată prin schema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru. Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv.

În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă, ceea ce arată că doar instituţiile de credite cu lichiidate ridicată ar putea susţine o astfel de tranzacţie.

De altfel, din informaţiile vehiculate pe piaţă, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus s-au interesat doar bănci de top. Printre acestea, Banca Transilvania şi-a manifestat interesul pentru preluarea operaţiunilor din România ale Bank of Cyprus, depunând o ofertă neangajantă.

O altă bancă de top ar fi cerut chiar ca tranzacţia să se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar şi-a fi retras oferta întrucât Banca Centrală a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizează veniturile.

Pe de altă parte, o tranzacţie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la bancă şi a unor active în sumă egală, iar restul bilanţului, de circa 400 de milioane euro să fie retras în Cipru.

În fapt, activele performante se pare că se cifrează undeva la 450 de milioane de euro.

Cei implicaţi în discuţii speră la o finalizare a tranzacţiei mai devreme de două săptămâni, în primul rând pentru a nu irita excesiv clienţii băncii, imposibilitatea de a accesa fondurile putând duce la probleme financaire în activitatea cotidiană a acestora.

După declanşarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucureşti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza că depozitele din filialele şi sucursalele din străinătate nu intră sub incidenţa acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeană, document prezentat atunci de MEDIAFAX. În nota respectivă se preciza că o comunicare oficială va fi transmisă ulterior.

În constrast cu situaţia din România, Cipru a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Grecia şi Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus şi Popular Bank of Cyprus din aceste state.

Deponenţii de la Bank of Cyprus ar putea pierde până la 60% din sumele pe care le au în conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite în acţiuni la bancă, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi menţinută ca rezervă, urmând să fie transformată, de asemenea, în acţiuni dacă devine necesar.

Acordul dintre zona euro şi Cipru prevede acordarea unui pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro în schimbul restructurării sectorului bancar şi implementării de măsuri de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici