- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.09.2013, 19:51)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: BNR ar putea cumpăra aur de la Roşia Montană, cu drept de preempţiune/Ponta: Preşedintele ţării minte când spune că trebuie să ţinem aurul în ţară
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că tot aurul care ar fi extras la Roşia Montană ar putea rămâne în România, cumpărat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preempţiune. În replică,
Urmărește
592 afișări
Băsescu: BNR ar putea cumpăra aur de la Roşia Montană, cu drept de preempţiune (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
El a spus că BNR şi-ar putea mări rezerva cumpărând aur extras la Roşia Montană.
Băsescu a spus că Banca Naţională ar putea emite monedă pentru acest aur.
"Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important este să o valorifice în favoarea ei. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur, spre exemplu, să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram (...) Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur, dar nu ne opreşte absolut nimeni. Şi într-un mod extrem de convenabil, adică momentul în care BNR ar achiziţiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci când cumpără euro face emisiune de lei. La fel ca atunci când ia bani de la ministerul de Finanţe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcţii de drumuri, de ştiu eu ce alte proiecte, Banca Naţională primeşte euro şi în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru", a mai susţinut şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
El a precizat că dacă această cumpărare de acest aur ar avea loc atunci când România ar fi în zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro.
Băsescu a afirmat că faţă de cele 13 zăcăminte de aur din Europa, România deţine patru: Roşia Montană (18,5 milioane de uncii de aur), Rovina (6,96 milioane de uncii), Bucium (1,8 milioane de uncii) şi Certej (3,84 milioane de uncii).
Băsescu a fost întrebat în ce măsură această idee este compatibilă cu afirmaţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care s-a arătat reticent faţă de creşterea rezervei în aur.
"Rezervele de aur ale unui stat şi le stabileşte singur, nivelul de rezerve. Vom avea obligaţia să ne reducem rezerva valutară la 2% când intrăm în zona euro. Dar mă refer la rezerva valutară şi nu la rezerva de aur. În rest orice stat poate să-şi ia orice măsură consideră din punct de vedere al rezervelor", a răspuns Băsescu.
Întrebat în legătură cu faptul că producţia de aur în România a încetat la momentul la care BNR a încetat să mai achiziţioneze acest metal, Băsescu a răspuns: "Suntem în altă epocă şi unul era preţul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extreme de poluantă a aurului la Roşia Montană şi nu numai. Acum discutăm de alte tehnologii, de alte condiţii", a mai susţinut şeful statului.
Ponta: Preşedintele ţării minte când spune că trebuie să ţinem aurul în ţară
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Traian Băsescu "minte" atunci când spune că aurul extras în România trebuie ţinut în ţară, şeful Guvernului subliniind că guvernatorul BNR a afirmat că nu aurul lipseşte, ci locurile de muncă şi investiţiile.
"Minte preşedintele ţării spunând că trebuie să ţinem aurul în ţară. Foarte bine, să îl ţinem în ţară, problema e următoarea: Banca Naţională, prin vocea guvernatorului Isărescu, a spus de o mie de ori «Avem destul aur! Nouă nu aurul ne lipseşte, ne lipsesc investiţiile şi locurile de muncă»", a spus premierul, la B1.
Totodată, şeful Executivului a precizat că protestatarii proiectului Roşia Montană, care susţin că statul român ar trebuie să exploateze zăcămintele aurifere, reacţionează în piaţă în urma unor informaţii pe care le primesc pe Facebook şi "mulţi dintrei ei nu ştiu" care este situaţia.
"Statul român nu are nici azi, s-ar putea să nu aibă nici mâine, cele două miliarde de dolari necesare exploatării", a explicat Ponta.
În opinia premierului, există o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv preşedintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu zvonul că minerii care protestau nu se aflau în mină, ci stăteau "la căldurică" în muzeul amenajat în fostele galerii romane.
"Asta e o chestie care s-a răspândit peste tot, a răspândit-o şi domnul Băsescu, de altfel, care se ocupă cu colportări de genul ăsta, ceea ce e o minciună, o minciună îngrozitoare şi o jignire la adresa acelor oameni", a spus prim-ministrul.
De asemenea, Ponta a afirmat că pe siturile de socializare mai sunt vehiculate informaţii nereale, precum aceea că în Europa nu se exploatează aurul cu cianuri.
Premierul a spus că pe continent se foloseşte aceste procedeu tehnologic, înclusiv în România.
"E o bătălie mare de informare", a conchis prim-ministrul.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe