Băsescu: Deficitul va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după discuţia cu "troica" formată din FMI, BM şi CE, că deficitul bugetar va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash, ceea ce înseamnnă 3% pe ESA.
Băsescu: Deficitul va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash (Imagine: Shutterstock)
El a precizat că se menţine o estimare prudentă de creştere economică.
Băsescu a spus că deficitul va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% "pe cash", ceea ce înseamnă 3% pe ESA.
"Una din informaţiile de maxim interes, bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marjă funcţie de evoluţiile din cursul anului, să ajungem până la un deficit de 2,5% din PIB pe cash, ceea ce înseamnă 3 procente pe ESA. Toate obiectivele vor fi stabilite cu o marjă dependentă de evoluţiile economice din Europa, Grecia, din regiune, însă bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9 procente din PIB", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Preşedintele a menţionat că din discuţiile pe care le-a purtat se degajă foarte clar o concluzie: "România are resurse interne de creştere şi acestea sunt în mod deosebit în zona energiei, unde restructurările şi corectul management al companiilor din domeniul energetic ar genera premise de creştere economică consistentă şi aport de venitul şi în buget şi către populaţie".
"De asemenea, sectorul de transporturi şi nu în ultimul rând, o optimizare a funcţionării sistemului de sănătate, care trebuie să continue procesele de reforme, reprezintă o altă resursă de creştere a veniturilor în bugetul de stat şi de diminuare a deficitelor. Ce va pot spune cert: deşi se merge pe un deficit de 1,9% - şi o să vă dau o explicaţie, de ce până la urmă toţi am concluzionat că un deficit de 1,9% este unul prudent - deci, în ceea ce priveşte realizarea deficitului, problema este finanţarea acestui deficit. De aceea, un deficit prudent, de 1,9 procente, este esenţial şi pentru credibilitate şi pentru a ne face proiecţia legată de nevoia de împrumuturi", a spus preşedintele.
El a reiterat că s-a convenit cu "troica" - FMI, BM şi CE, şi miercuri seară, la Guvern, ca să se poată extinde deficitul până la 2,5 procente din Produsul Intern Brut pe cash, "dacă situaţia va evolua în această direcţie".
Afirmaţile preşedintelui confirmă ştirea MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul şi FMI au discutat pentru anul viitor despre o ţintă de deficit bugetar între 1,9% şi 2,1% din PIB, nivel care să poată fi majorat în semestrul II până la maxim 2,5% dacă firmele de stat vor fi restructurate, astfel încât deficitul final incluzând pierderile acestor companii să nu depăşească 3%.
Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat în termeni cash.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% în sistemul european de calcul ESA 95 (care include şi pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% în termeni cash echivalează cu 2,3-2,4% din PIB în sistem ESA.
"Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o creştere economică în jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt încă discuţii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment între 1,9% şi 2,1% din PIB, cu menţiunea că în semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evoluţii economice încurajatoare şi dacă restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar să poată fi majorat până la maximum 2,5%, astfel încât incluzând şi pierderile acestor companii să nu depăşească limita de 3% din PIB", au arătat sursele.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzând şi pierderile unor companii de stat, este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.
Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB.
Şeful statului s-a întâlnit, joi, la Cotroceni, cu o delegaţie de reprezentanţi ai FMI, BM, CE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO