- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.04.2013, 18:16)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. Românii pot fi mândri că nu întind mâna nicăieri
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, iar românii pot fi mândri că nu sunt în situaţia de a întinde mâna pentru pensii şi salarii.
Urmărește
1271 afișări
Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. Românii pot fi mândri că nu întind mâna nicăieri
"Am ţinut să subliniez, în discuţiile cu domnul preşedinte, succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice şi am menţionat - bazat şi pe comunicările Eurostat din ultimele două zile - cu privire la deficitul bugetar că practic România îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat şi faptul că ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de ţări care se află în această procedură", a susţinut Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Totodată, el a menţionat că românii pot fi mândri acum că oficialităţile nu trebuie "să întindă mâna nicăieri" pentru a plăti pensiile şi salariile.
"A fost rezultatul unor măsuri dificile (ieşirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu şi Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor astăzi că pot fi mândri că România a revenit din punct de vedere al credibilităţii acolo unde îi este locul, adică printre statele care cheltuiesc rezonabil şi nu au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-şi plăti pensiile şi salariile", a mai afirmat şeful statului.
România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, calculat conform criteriilor ESA95, încadrându-se astfel sub pragul de 3%, condiţie care trebuie îndeplinită pentru ieşirea ţării din procedura de deficit bugetar excesiv, arată date prezentate, luni, de Eurostat.
Ministerul Finanţelor Publice anunţa într-un comunicat la începutul anului că autorităţile române vor notifica Comisia Europeană până la 1 aprilie că deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare urmau să se confirme, iar în mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finală de abrogare a deficitului excesiv.
Comisia Europeană va analiza posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România, iar în lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finală în acest sens.
Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecinţă, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.
La sfârşitul anului trecut, 20 din cele 27 de ţări membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului şi Suediei.
Potrivit procedurii de deficit excesiv, defcitul bugetar este calculat ca împrumuturile nete al întregului sector guvernamental - autorităţi centrale, locale şi fonduri de asigurări sociale.
Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, uşor peste ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe