Băsescu: Nu exclud posibilitatea ca unele regii de stat să fie lăsate să intre în faliment
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că nu exclude "posibilitatea ca unele companii de stat să fie lăsate să intre în faliment", el susţinând că "va rămâne în amintire că Guvernul scoate din dificultate orice companie de stat".
Băsescu: Nu exclud posibilitatea ca unele regii de stat să fie lăsate să intre în faliment (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Nu exclud posibilitatea ca unele regii de stat să fie lăsate să intre în faliment", a spus Traian Băsescu, la RRA, refuzând să dea exemple de astfel de companii.
El a precizat că nu s-at stabilit încă o listă cu astfel de companii.
"Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posibilitatea să plăteacă datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiilor de stat să-şi acopere datoriile", a spus şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
El a subliniat că acest proces va apărea cu certitudine.
"Nu mai putem tolera cangrene în economia românească. Va rămâne amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a subliniat că nu trebuie să ne gândim la o companie cum este Calea Ferată, care are pierderi în toată Europa.
"Vor fi companii de stat care vor fi lăsate să intre în faliment. Politic, decizia e clară, nu mai finanţăm ineficienţa", a subliniat şeful statului, care a explicat că finanţarea se face cu bani de la pensionari, de la sănătate, şi nu se face cu bani tipăriţi.
"Dacă compania cu capital de stat nu-şi plăteşte furnizorii, de unde să luăm bani? Aceşti furnizori vor merge în instanţă, vor cere falimentul companiilor şi vor fi lăsate să intre în faliment", a spus Traian Băsescu.
FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, a declarat luni Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România.
Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.
Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţie.
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat.
FMI a prezentat însă o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic.
Potrivit oficialului FMI, lista celor 15 companii este rezultatul primelor negocieri cu autorităţile române, iar în final numărul ar putea fi diferit.
În luna mai, Franks afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.
FMI a extins în noul acord lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre sunt luate fi luate în calcul la bugetul general consolidat.
Alte companii monitorizate sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO