Băsescu promulgă adoptarea Ordonanţei privind CE Hunedoara şi Compania Naţională a Huilei

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea de aprobare a Ordonanţei care prevede preluarea de către Compexul Energetic (CE) Hunedoara a obligaţiilor fiscale de 70 milioane de lei ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Băsescu promulgă adoptarea Ordonanţei privind CE Hunedoara şi Compania Naţională a Huilei

Băsescu promulgă adoptarea Ordonanţei privind CE Hunedoara şi Compania Naţională a Huilei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 104/2013 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale pentru Societatea "Complexul Energetic Hunedoara" - S.A.

Camera Deputaţilor a adoptat, în martie, Ordonanţa care prevede preluarea de către Compexul Energetic (CE) Hunedoara a obligaţiilor fiscale de 70 milioane de lei ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), deputaţii PSD şi PDL învinuindu-se reciproc de situaţia mineritului.

Ordonanţa 104/2013, adoptată cu 272 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 55 de abţineri, prevede că se aprobă preluarea de către Societatea Compexul Energetic Hunedoara SA a unor obligaţii fiscale datorate bugetului de stat, în ordinea vechimii, cu excepţia celor cu reţinere la sursă, ale Companiei Naţionale a Huilei, în limita sumei totale de 70.238.352, 98 lei administrate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, datorate şi neachitate.

"Se aprobă stingerea debitului restant în valoare de 70.238.352 pe care Compania Hunedoara îl are faţă de Compania Naţională a Huilei în schimbul preluarii obligaţiilor fiscale", se prevede în Ordonanţă.

Guvernul a aprobat, în noimebrie 2013, o operaţiune prin care Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 milioane lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă. "Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care se vor reduce arieratele şi va creşte atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligaţiei debitorului iniţial, Compania Naţională a Huilei, către noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF", comunica, la acea dată, consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.

Compania Naţională a Huilei, aflată în lichidare, a cerut insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro). În 6 noiembrie, a fost depusă la Tribunalul Hunedoara cererea CNH privind deschiderea procedurii insolvenţei.

Pentru a evita deschiderea procedurii, Guvernul a elaborat o Ordonanţă de urgenţă în care se arată că, în scopul diminuării simultane a datoriilor CE Hunedoara către Compania Naţională a Huilei şi a datoriilor Companiei Naţionale a Huilei către bugetul general consolidat administrat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a fost identificată următoarea posibilitate: CE Hunedoara preia o datorie în cuantum de 70,2 milioane lei pe care CNH o are de achitat către ANAF, reprezentînd o parte din obligaţiile fiscale neachitate ale acesteia, iar datoria fiscală a CNH către bugetul general consolidat se diminuează cu valoarea nominală a obligaţiei preluate de către CE Hunedoara, respectiv cu 70,2 milioane lei. În acelaşi timp, creanţa comercială în aceeaşi sumă deţinută de către CNH asupra CE Hunedoara se stinge.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni, şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului. Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia naţională de energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici