- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.01.2016, 12:17)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BAT, JTI şi Philip Morris cer 6 luni pentru adaptarea producţiei la noile reglementări UE din Directiva tutunului
Companiile British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris cer amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că schimbările implică investiţii mari în achiziţia de maşini, utilaje şi materiale.
Urmărește
796 afișări
BAT, JTI şi Philip Morris cer 6 luni pentru adaptarea producţiei la noile reglementări UE din Directiva tutunului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)
"Producătorii de ţigarete semnalează că absenţa legii de transpunere a Directivei tutunului şi a specificaţiilor tehnice pentru producţie şi comercializare va bloca funcţionarea pieţei legale. Potrivit Directivei, termenul de transpunere coincide cu cel de conformare a producţiei, 20 mai anul curent. În cursul întâlnirii din 21 ianuarie, cu Comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanţii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris au solicitat «prorogarea termenului de fabricaţie, la şase luni de la data la care legea va intra în vigoare». Mai multe state UE au apelat la această soluţie (de exemplu, Polonia sau Danemarca) pentru a nu afecta piaţa legală şi veniturile bugetare. Prorogarea priveşte doar termenul de fabricaţie, cu respectarea în continuare a celui de «piaţă curată» cerut de Directivă, şi anume 20 mai 2017", arată companiile, într-un comunicat comun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Reprezentanţii producătorilor, care reprezintă 98% din piaţa locală a ţigaretelor, precizează că vor să se conformeze prevederilor Directivei şi că au solicitat oficial, în ultimul an şi jumătate, transpunerea acesteia.
"La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Noile cerinţe privesc atât produsul, cât şi ambalajele, drept urmare este necesară achiziţionarea de noi maşini, utilaje şi materiale. Sunt investiţii consistente, care nu pot fi realizate în absenţa cadrului legal ferm, dat fiind că proiectul dat publicităţii la sfârşitul anului va suferi, probabil, modificări semnificative în cadrul procesului legislativ. Este cu atât mai dificil cu cât schimbările ar urma sa aibă loc aproape simultan, în toate cele 28 de state membre UE, în condiţiile în care numărul furnizorilor de echipamente este foarte limitat, iar comenzile ferme trebuie plasate cu mult timp înainte", se precizează în comunicat.
Sursa citată susţine că industria a intrat deja, de la începutul lunii decembrie, într-o situaţie de avarie, pentru că legislaţia fiscală în vigoare conţine limitări riguroase, care nu permit creşteri substanţiale ale stocurilor, cu care să fie acoperită cererea în perioada de după 20 mai, când companiile nu vor mai putea produce şi comercializa.
Pierderea lunară medie a statului, dacă nu se acceptă amânarea, este de circa 230 milioane de euro, reprezentând taxe şi contribuţii. De asemenea, comerţul ilegal, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va înflori, în condiţiile în care produsele legale nu vor mai fi valabile, cu costuri şi eforturi de combatere greu de cuantificat, conform producătorilor.
Aceştia afirmă, pe de altă parte, că textul actualului proiect de lege este incomplet şi imposibil de aplicat.
"De exemplu, lipsesc specificaţiile tehnice privitoare la avertismentele de sănătate şi informaţiile referitoare la numărul de telefon şi site-ul referitor la renunţarea la fumat, acestea urmând să fie stabilite prin ordine ministeriale, abia la 30 de zile după publicarea legii. Proiectul de Lege are carenţe în privinţa respectării normelor de tehnică legislativă, menţionează repetat că legea poate fi modificată şi completată prin ordin exclusiv al ministrului sănătăţii, conţine încă formulări echivoce, reglementează în mod neclar contravenţii şi prevede sancţiuni excesive şi disproporţionate. În acelaşi timp, conţine prevederi cu impact anticoncurenţial, precum raportarea detaliată a volumelor de vânzări sau efectuarea unor studii comune ale producătorilor referitoare la ingrediente, aditivi etc", mai arată companiile.
În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajaţi, iar circa 60% din producţia fabricilor din România este exportată.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe