- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.04.2015, 15:24)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BCE ar putea limita fondurile pe care băncile din Grecia le pot accesa prin ELA
Banca Centrală Europeană (BCE) analizează diferite modalităţi pentru a reduce finanţările acordate băncilor din Grecia prin programul de asistenţă financiară de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
Urmărește
98 afișări
BCE ar putea limita fondurile pe care băncile din Grecia le pot accesa prin ELA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Băncile elene sunt dependente de fondurile ELA pentru suplimentarea lihidităţilor, în condiţiile în care BCE refuză, începând cu luna ianuarie, să mai accepte obligaţiuni emise de guvernul de la Atena drept garanţii pentru noi credite acordate instituţiilor bancare din Grecia.
Potrivit sursei menţionate, tot mai mulţi membri din Consiliul Guvernatorilor al BCE s-au pronunţat împotriva suplimentării lichidităţilor oferite băncilor elene prin ELA, program al cărui plafon a fost majorat aproape săptămânal din ianuarie şi care în prezent este de 74 miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Printre măsurile analizate de BCE pentru limitarea finanţărilor se numără reducerea sumei maxime care poate fi accesată prin ELA, precum şi majorarea nivelul de "haircut" (marja care se deduce din valoarea de piaţă a activelor eligibile pentru a se obţine valoarea ajustată a acestora) pentru garanţiile depuse de băncile din Grecia.
În cazul intrării Greciei în incapacitate de plată, haircut-ul ar putea ajunge chiar la 75% din valoarea garanţiilor, potrivit CNBC.
Grecia riscă să rămână fără bani şi să nu-şi mai poată plăti datoriile pe care trebuie să le achite Fondului Monetar Internaţional (FMI) în lunile mai şi iunie, în lipsa unei finanţări suplimentare din partea creditorilor externi.
În aceste condiţii, guvernul elen a emis luni un ordin prin care obligă instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală. Decizia de a confisca, practic, rezervele de numerar depozitate în prezent la băncile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat două persoane apropiate situaţiei.
Costurile de finanţare ale Greciei pe pieţele externe au atins marţi noi recorduri. Randamentul obligaţiunilor pe doi ani a urcat la peste 28,5%, cel mai ridicat nivel pentru o asemenea maturitate, în timp ce obligaţiunile pe 10 ani aveau un randament de 13,32%, maximul ultimilor doi ani.
O traiectorie inversă a randamentelor pentru obligaţiuni, în care titlurile cu maturitate mai mică au un randament mai mare decât cele pe termen lung, arată că investitorii estimează o probabilitate de default ridicată în cazul statului emitent, notează MarketWatch.
Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE şi BCE, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.
Miniştrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaţionali în luna februarie, întrucât măsurile propuse nu sunt suficient de concrete.
Noile propuneri ale guvernului elen vor fi analizate la o întâlnire a miniştrilor de finanţe ai statelor din zona euro la Riga, în Letonia, pe 24 aprilie.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Lagarde: Grecia trebuie să pună în practică reformele promise. Răbdarea creditorilor ajunge la capăt
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe