BCE încearcă să evite o implicare mai profundă în politica fiscală a zonei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a încercat în acest weekend, la reuniunile Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale de la Washington, să evite o implicare mai profundă în politica fiscală a zonei euro, liderii instituţiei respingând ideea sprijinirii financiare a Fondului de Stabilitate.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului BCE încearcă să evite o implicare mai profundă în politica fiscală a zonei euro

BCE încearcă să evite o implicare mai profundă în politica fiscală a zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zona euro vrea să convingă pieţele financiare că Fondul European de Stabilitate Financiară, care poate acorda finanţare externă ţărilor europene cu probleme, este suficient de mare pentru a face faţă unor eventuale probleme fără a accesa noi fonduri publice de la guvernele naţionale, transmite Reuters.

În ultimele săptămâni, discuţiile de la vârful Europei privind modul în care ar trebui folosit Fondul au devenit tot mai încinse.

Una dintre ideile discutate este ca Fondul de Stabilitate, sau EFSF, să se poată împrumuta de la BCE prin program/ele de lichiditate nelimitate derulate în prezent de bancă. Banii ar fi folosiţi pentru investiţii în obligaţiuni ale statelor cu probleme sau în băncile aflate în dificultate.

Însă atât şeful EFF, Klaus Regling, şi oficialităţile BCE au respins o astfel de manevră.

"Există temeri seriose privind compatibilitatea cu BCE, deoarece ar putea încălca interdicţia pe finanţarea pieţelor, deci cred că este foarte puţin probabil să vedeţi aşa ceva", a afirmat Regling la Washington.

În cazul BCE, liderii instituţiei nu vor să se implice în şi mai multe iniţiative la limita reglementărilor, care depăşesc cu mult sarcinile normale ale băncii, de a menţine inflaţia sub control.

BCE este deja într-o situaţie foarte incomodă deoarece cumpără obligaţiuni guvernamentale ale statelor cu probleme, program început anul trecut, care a accentuat temerile şi acuzaţiiel că independenţa instituţiei este compromisă.

"Cred că ideea folosirii EFSF drept pârghie pentru accesarea de finanţare de la BCE este una dintre variatele inovaţii de inginerie financiară care au fost propuse. Unele dintre ele sunt mai bune decât altele, voi spune doar atât", a arătat Patrich Honohan, reprezentantul Irlandei în Consiliul Guvernatorilor BCE, înterbat de Reuters dacă banca centrală s-ar putea implica în finanţarea EFSF.

El a afirmat că sunt multe alte oportunităţi şi posibilităţi "mai sus pe listă" decât folosirea BCE.

Germanii Juergen Stark, membru al Consiliului Executiv al BCE şi Axel Weber, fost "greu" în conducerea băncii, au atacat de asemenea tentativele de a împinge instituţia dincolo de limitele mandatului.

"Pentru ca politica monetară să rămână eficace, responsabilităţile BCE trebuie să rămână între nişte limite clare. Manipulările oportunistice ale cadrului de politică monetară afectează fundaţia pe care se bazează acest cadru", a arătat Stark într-un discurs.

Comentariile lui Stark au venit la doar câteva ore după ce secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, le-a transmis guvernelor europene să elimine ameninţarea unei crize financiare catastrofale prin colaborarea cu BCE pentru a creşte capacitatea Fondului de Stabilitate.

Fondul Monetar Internaţional a aplicat de asemenea presiuni în acest sens, afirmând că măsura ar putea determina scăderea dobânzilor.

Directorul departamentului european al FMI, Antonio Borges, a recomandat BCE să continue să cumpere obligaţiuni de stat chiar dacă EFSF va căpăta acelaşi prerogativ, deoarece banca centrală ar fi "singurul jucător capabil să sperie speculatorii".

Analiştii financiari anticipează că BCE va reduce luna viitoare dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la minimul record de 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici