BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default a crescut
Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default (incapacitate de plată) a crescut semnificativ în ultimele şase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare în 2007, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE).
BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default a crescut (Imagine: Shutterstock)
Probabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în default în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.
"Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din zona euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.
BCE a luat în considerare la calcularea indicatorului cotaţia acţiunilor şi a CDS-urilor băncilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
"La nivel general, riscuile la adresa stabilităţii financiare a zonei euro au crescut considerabil în semestrul al doilea", a declarat vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, într-o conferinţă de presă.
Cel mai mari riscuri sunt, în opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt.
Constancio a spus că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică.
El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării.
În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât "este de neconceput", a spus Constancio, reiterând poziţia BCE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO