BCE va extinde către Bulgaria o facilitate de finanţare a băncilor, pe fondul crizei din Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) va extinde către Bulgaria o facilitate de finanţare a băncilor, în schimbul unor garanţii, şi este gata să asiste şi alte ţări din regiune să evite contagiunea din Grecia, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului BCE va extinde către Bulgaria o facilitate de finanţare a băncilor, pe fondul crizei din Grecia

BCE va extinde către Bulgaria o facilitate de finanţare a băncilor, pe fondul crizei din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BCE va oferi acces la operaţiuni de refinanţare, furnizând euro sistemului bancar din Bulgaria în schimbul unor garanţii corespunzătoare, au spus sursele.

Reprezentanţii BCE ai şi băncii centrale bulgare au refuzat să comenteze.

Europa de Est este expusă riscurilor provocate de criza din Grecia prin intermediul legăturilor comerciale şi financiare, băncile elene având în proprietate aproape o treime din activele bancare din Bulgaria.

Posibilitatea ca Grecia să abandoneze euro după închiderea băncilor şi impunerea controlului capitalului a făcut ca valutele est-europene să înregistreze în această săptămână cea mai slabă performanţă dintre pieţele emergente.

"Pericolul Grexit-ului a umbrit perspectivele din regiune. Legăturile cu Grecia sunt considerabile în câteva regiuni, între care Bulgaria şi România", au scris săptămâna trecută analişti ai Capital Economics.

Bulgaria şi băncile din această ţară sunt principalul motiv de îngrijorare pentru oficialii Uniunii Europene care analizează impactul crizei elene în regiune, au declarat persoane aproapiate situaţiei.

Randamentul obligaţiunilor bulgare scadente în 2024 a urcat în această săptămână cu 0,25 puncte procentuale, la 2,61%.

Nu este pentru prima oară când BCE joacă un rol de ancoră pentru ţările europene mai mici din jurul zonei euro. De exemplu, în perioada de vârf a crizei financiare, în octombrie 2008, instituţia a împrumutat băncii centrale ungare până la 5 miliarde de euro.

Leva bulgărească este cotată în raport cu euro într-un palier strict, dar leul românesc s-a devalorizat în această săptămână cu 0,7%. Discuţiile dintre Guvernul României şi UE pentru acordul preventiv au fost întrerupte luna trecută, amplificând riscurile venite din Grecia, în condiţiile în care facilitatea expiră în septembrie.

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul unguresc cu 0,6%.

Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente în Bulgaria şi România. Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece şi Alpha Bank deţin 28% din activele bancare din Bulgaria şi 12% din cele din România, potrivit datelor băncilor centrale.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri menţinerea dobânzii cheie la 1,75%, cel mai redus nivel istoric, precum şi a ratelor rezevelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută, măsură anticipată de analişti.

Decizia CA a fost anticipată de analişti, pe fondul crizei din Grecia. Aceştia preconizează de altfel păstrarea dobânzii la 1,75% până la sfârşitul anului, în timp ce pentru anul viitor opiniile variază între o scădere la 1,5% şi o majorare la 2,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că instituţiile de credit româneşti cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă din Grecia, iar liniile de finanţare de la acestea reprezintă 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii având scadenţă mai mare de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici