- Home
- Economic
- LONDRA, (11.05.2015, 19:57)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biroul antifraudă al UE, OLAF, acuzat de interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice şi de manipularea statisticilor
Biroul antifraudă al UE, OLAF, este anchetat în urma unor acuzaţii de lipsă de responsabilitate şi transparenţă, precum şi pentru deschiderea inutilă a unor cazuri minore pentru a-şi creşte rata de reuşită, relatează The Sunday Times, în ediţia electronică.
Urmărește
909 afișări
Biroul antifraudă al UE, OLAF, acuzat de interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice şi de manipularea statisticilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Anchetatorii belgieni au declarat că au cerut Comisiei Europene să ridice imunitatea diplomatică unor oficiali ai OLAF acuzaţi că au făcut înregistrări ilegale, în conformitate cu legea naţională. Biroul este acuzat că a interceptat ilegal convorbiri telefonice în timpul anchetei împotriva fostului comisar european John Dalli.
Înregistrările se referă la o conversaţie între Silvio Zammit, reprezentant al lui Dalli şi fost viceprimar al oraşului maltez Sliema, şi Inge Delfosse, reprezentantă a ESTOC (European Smokeless Tobacco Council). În timpul acestei conversaţii - iniţiată de la sediul OLAF din Bruxelles -, Zammit ar fi cerut zece milioane de euro pentru a aranja o întâlnire între "şeful" lui şi şeful lui Delfosse, relatează Malta Today, în ediţia electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări
-
Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă
-
Tribunalul Bucureşti declină contestaţia Dianei Şoşoacă
Zammit a fost acuzat că a cerut mită în valoare de 60 de milioane de euro pentru influenţarea unei propuneri de lege privind produsele pe bază de tutun, iar John Dalli a demisionat din funcţia de comisar european după ce biroul antifraudă a interceptat o serie de apeluri telefonice între el şi Zammit exact atunci când au fost făcute cererile de mită.
Dar un nou raport al comisiei de supervizare a OLAF a afirmat că înregistrările au fost făcute fără ca Zammit să ştie, iar acest lucru reprezintă o "interferenţă nejustificată în dreptul la viaţa privată". Dacă înregistrarea este declarată ilegală, aceasta nu va putea fi admisă ca probă în proces.
"Acuzaţiile sunt grave", a declarat o sursă apropiată anchetei belgiene. "Înregistrarea secretă a unor conversaţii private fără mandat judiciar este ilegală în această ţară", a continuat aceasta.
Giovanni Kessler, în vârstă de 58 de ani, şeful italian al OLAF, poate fi tras la răspundere personal dacă reiese că a ordonat interceptările.
Comisia de supraveghere a OLAF acuză biroul antifraudă şi de lipsă de responsabilitate şi transparenţă, precum şi de deschiderea inutilă a unor cazuri minore doar pentru a le clasifica drept dosare rezolvate cu succes.
Kessler este acuzat în raport că a deschis personal 423 de astfel de cazuri într-o singură zi. Multe au fost împotriva unor companii din România şi Bulgaria în privinţa fondurilor europene, acestea fiind automat trecute pe lista neagră, chiar dacă anchetele împotriva lor au fost întrerupte brusc.
Companiile care au pierdut accesul la fondurile UE cer acum compensaţii.
"OLAF a deschis şi apoi a închis rapid un număr uriaş de cazuri doar pentru a manipula statisticile şi a-şi spori artificial productivitatea şi eficienţa", a declarat Ingeborg Grässle, europarlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru control bugetar.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele cartușe ale lui Biden: Blinken promite să „consolideze” sprijinul pentru Ucraina înainte de tranziția la Trump
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe