- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.04.2014, 13:53)
- Monica Juganaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a împrumutat şase bănci, prin repo, cu 2,03 miliarde lei
Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat miercuri şase bănci cu 2,03 miliarde de lei printr-o operaţiune repo, la dobânda de politică monetară, de 3,5%, fiind pentru a doua oară în această lună când instituţiile de credit au apelat la facilitatea oferită de banca centrală.
Urmărește
155 afișări
BNR a împrumutat şase bănci, prin repo, cu 2,03 miliarde lei (Imagine: Shutterstock)
Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.
Pe fondul unei lichidităţi mai ridicate de care au dispus băncile dobânzile au fost mici începând cu luna septembrie, astfel că BNR a acordat împrumuturi prin repo doar la începutul lunii aprilie, de 1,18 miliarde lei.
"Credem că recenta creştere neaşteptată în rata ON (over night - cu scadenţa de o zi) este rezultatul finanţării deficitului bugetar prin depozite atrase din piaţa monetară de către MF, înaintea decontării de joi a eurobond-ului vândut sâptămâna trecută. Un astfel de scenariu ramâne însă speculativ, întrucât presupune ca majoritatea cheltuielilor MF sunt proiectate pentru finalul lunii, în vreme ce surplusul de lichiditate estimat la circa 3 miliarde lei nu este filtrat de piaţă. Totuşi, în aceste condiţii, continuăm să avem o perspectivă pozitivă asupra lichidităţii interbancare dincolo de viitorul apropiat, în vreme ce credem că dacă suma injectată la operaţiunea repo este similară cu cea de circa 2 miliarde lei de la operaţiunea precedentă, am putea asista la scăderea ratei ON în jurul a 2% în urmatoarele zile", arătă un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ratele medii ale dobânzilor afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut de la 2,5 - 3% la 3,93 - 4,43% pe an, în condiţiile în care joi începe o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii stabilite de BNR.
Dobânzile sunt peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut la 3,06 - 3,56% pe an, de la nivelurile de marţi, de 2,54 - 3,04% pe an.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 3,06%, de la 2,98% pe an vineri.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe