Totodată, CA al BNR a hotărât gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au anticipat deciziile CA al BNR de menţinere a ratei dobânzii de politică monetară şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi la valută.
Totuşi, 20% dintre respondenţi la sondajul realizat în rândul membrilor AAFBR au considerat că banca centrală ar putea decide o reducere a ratei cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară.
La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, de la finele lunii septembrie, CA al BNR a decis diminuarea dobânzii cu 0,5 puncte, la 8% pe an.
De la începutul anului, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%.
CA al BNR a avut, marţi, ultima şedinţă dedicată politicii monetare din acest an, în cadrul căreia a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei. BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, iar atingerea acestui obiectiv reprezintă unul dintre criteriile cantitative fixate în cadrul acordului României cu FMI.
România a avut în septembrie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,9%, faţă de o medie de 0,3% la nivelul celor 27 de state membre, respectiv -0,3% în zona euro, potivit datelor Eurostat.