- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.08.2012, 11:59)
- Ovidiu Tempea ,
BNR menţine prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013, dar riscurile inflaţioniste sunt în creştere
BNR a menţinut prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor nivele, printre care se numără preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice.
Urmărește
596 afișări
BNR menţine prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013, dar riscurile inflaţioniste sunt în creştere (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
"Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiecţia de inflaţie să se abată în sus, şi doar un singur factor, dinamica preţurilor administrate este mai degrabă echilibrat (...) Reamintesc opiniei publice că BNR efectuează proiecţia de bază în funcţie de date certe, atunci când avem certitudini asupra unor elemente, când avem de exemplu în vedere că cursul euro va rămâne undeva şi este o depreciere de durată, sau impactul secetei este cert. Altminteri, până atunci, introducem aceste elemente în balanţa riscurilor. Asta ca să înţelegeţi ce urmează", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Într-un comunicat transmis joia trecută, după şedinţa Consiliului de Administraţie, BNR arată că analiza indicatorilor macroeconomici relevă evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale. În acelaşi timp, se remarcă o accentuare a riscurilor asimetrice la adresa perspectivei inflaţiei pe fondul unei conjuncturi externe adverse şi al tensiunilor politice interne.
După atingerea, în luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor, la nivelul de 2,04% în luna iunie, ca urmare a începerii manifestării unui efect statistic de bază, anticipat a produce efecte nefavorabile temporare cu precădere în trimestrul al treilea al anului 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat s-a menţinut de asemenea în apropierea nivelului de 2% în condiţiile în care persistenţa deficitului de cerere agregată a atenuat efectele nefavorabile ale recentei deprecieri a monedei naţionale.
Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustat este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanţa, că nu crede că preţurile la alimente vor creşte în perioada următoare pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianţii nu vor dori "să rămână cu marfa pe rafturi".
"Mă tot întrebaţi de o lună de zile dacă vom avea scumpiri şi v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piaţă, de cerere şi de ofertă. Sigur dacă vă uitaţi la preţurile de pe piaţa internaţională, de pe piaţa internă poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că şi cei care vând pe piaţa românescă se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de faţă să încetinească. În momentul de faţă oamenii nu-şi permit scumpiri şi atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi", a declarat ministrul Agriculturii.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe