BNR: Nicio bancă nu pleacă. Pot fi doar schimbări de acţionari
Banca Naţională a României (BNR) spune că nu ştie să existe bănci străine care vor să plece din România, ci doar există posibilitatea unor schimburi de acţionari în cazul în care există investitori care vor să vândă, iar alţii care să cumpere.
BNR: Nicio bancă nu pleacă. Pot fi doar schimbări de acţionari (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Veştile apărute în presă că unele bănci străine vor să plece din ţara noastră sunt inexacte. Sunt într-adevăr bănci unde ar putea să existe schimb de acţionari. Dar aşa ceva se întâmplă în toată lumea. Încă dinainte de criză s-au vândut şi s-au cumpărat bănci, fie au fuzionat", menţionează Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, scrie Ziarul Financiar.
Pe piaţa românească există mai multe bănci care sunt de vânzare de mai mult timp. Acţionarii existenţi caută cumpă rători întrucât au alte priorităţi sau şi-au schimbat strategiile.
"Banca nu este un automobil pe care să-l vinzi în România, iar cumpărătorul să plece cu el în Germania, Austria sau oriunde. Banca este o instituţie financiară românească, ea râmâne în România cu toate activele ei şi cu răspunderea de a administra în continuare fiecare leu, euro sau dolar din conturile clienţilor. Depozitele de aici rămân în siguranţă şi garantate de stat, iar operaţiunile băncii, cu un alt investitor, continuă în mod firesc", menţionează consilierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
RBS România, filială a grupului britanic RBS, este de mai mult timp la vânzare, având discuţii cu Deutsche Bank, Garanti sau OTP. De asemenea, Volksbank România, filiala grupului austriac Volksbank, era pe o listă de vânzare. ATE Bank România, deţinută de un grup financiar grec controlat de statul elen, este pusă pe o listă de vânzare.
Per total, conform calculelor ZF, cam 8% din activele sistemului bancar românesc sunt la vânzare şi încearcă să-şi găsească un alt investitor.
Vasilescu spune că dacă acţionarii unei bănci vor să-şi vândă acţiunile şi găsesc un cumpărător, acest proces trebuie să aibă loc şi sub supravegherea şi cu acordul Băncii Naţionale.
"Un eventual cumpărător trebuie să aibă acordul BNR", a arătat Vasilescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO