BNR: Preţurile administrate şi fluxurile de capital reprezintă principalele riscuri privind inflaţia

Majorarea preţurilor administrate, precum şi fluxurile de capital volatile în contextul crizei datoriilor suverane pun presiune asupra inflaţiei, iar politica monetară va trebui susţinută de continuarea consolidării fiscale şi a corelării salariilor cu productivitatea, susţine Banca Naţională.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului BNR: Preţurile administrate şi fluxurile de capital reprezintă principalele riscuri privind inflaţia

BNR: Preţurile administrate şi fluxurile de capital reprezintă principalele riscuri privind inflaţia (Imagine: Shutterstock)

"Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân însă semnificative, ele având ca sursă calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, volatilitatea fluxurilor de capital în contextul posibilelor evoluţii ale crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi incertitudinile privind comportamentul preţurilor internaţionale ale materiilor prime", se arată în comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administraţie al BNR după şedinţa de politică monetară şi aprobarea raportului trimestrial privind inflaţia.

CA-ul Băncii Naţionale a României a decis miercuri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

"În contextul persistenţei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul acordurilor de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, în special a celor privind consolidarea fiscală şi corelarea evoluţiei salariilor şi a productivităţii muncii, este esenţială pentru asigurarea redresării pe baze sănătoase a economiei româneşti în cadrul procesului de convergenţă nominală şi reală. În aceste condiţii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesară nu numai pentru a răspunde riscurilor semnificative ce rămân la adresa inflaţiei, ci şi eventualităţii unei volatilităţi sporite a fluxurilor de capital vizând economiile emergente", se mai arată în comunicatul băncii centrale.

Reintroducerea corelaţiei salarii - productivitate în mesajul CA-ului BNR intervine în contextul în care autorităţile române şi reprezentanţii FMI discută despre momentul în care pot fi reluate majorările salarile pentru angajaţii din sectorul bugetar. O parte dintre partenerii coaliţiei de guvernare vorbeşte de creşteri de până la 5% încă din toamna acestui an.

Potrivit băncii centrale, prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă îmbunătăţirea perspectivei inflaţiei pe termen scurt, ca urmare a disipării efectului de runda întâi al majorării TVA, în linie cu anticipările BNR privind încheierea ciclului de manifestare în economie a efectelor şocului de ofertă aferent acesteia, a calmării tensiunilor pe pieţele internaţionale ale produselor alimentare şi a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne.

"Potrivit celor mai recente date statistice, producţia industrială şi exporturile şi-au continuat trendul ascendent. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrată pe segmentul corporaţiilor, rămâne modestă şi în contextul accentuării riscurilor legate de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar şi al unor semnale privind o relativă încetinire a redresării economice în această zonă", mai notează CA-ul BNR.

Conducerea băncii centrale concluzionează că politica monetară vizează menţinerea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale în sens larg adecvat ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste şi consolidării convergenţei ratei inflaţiei către ţintele stabilite pe termen mediu.

"CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se spune în comunicat.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de la 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Şeful misiunii FMI în România , Jeffrey Franks, a declarat luni pentru Bloomberg că banca centrală ar putea fi nevoită să urce dobânzile în acest an pentru a combate efectele unor posibile creşteri ale preţurilor din sectorul energetic.

Totodată, el a arătat că BNR ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută pe care băncile trebuie să le menţină, deoarece "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment".

Banca centrală anticipează că rata inflaţiei va coborî sub 5% în septembrie, datorită unei recolte agricole bune, care va reduce preţurile alimentelor.
Inflaţia a scăzut în iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins în mai.

Ţinta de inflaţie a băncii centrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an şi 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă, organizată în data de 8 august 2011. Potrivit calendarului, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 29 septembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici