- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj
Banca Naţională a respins nominalizările Ministerului Finanţelor, care reprezintă statul ca acţionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, în funcţia de prim-vicepreşedinte cu atribuţii pe financiar, şi a lui Răzvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail, afirmă surse bancare.
BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Finanţele sunt acum nevoite să "reformuleze" nominalizările: Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul de prim-vicepreşedinte al băncii de stat, dar de data aceasta ca responsabil cu retailul, în timp ce lui Micu îi va fi atribuit un post de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie.
Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii BNR nu au dorit să comenteze subiectul. Nici Ministerul Finanţelor nu a furnizat explicaţii până la închiderea ediţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
Stamatian şi Micu au fost principalele schimbări pe care Ministerul Finanţelor, controlat de PD-L, a încercat să le opereze în echipa de management a lui Radu Gheţea, care deţine funcţia de preşedinte al CEC din 2007. Gheţea fusese numit la conducerea CEC de către ministrul liberal Varujan Vosganian şi a beneficiat constant de susţinerea BNR, susţinere care i-a asigurat şi reînnoirea mandatului care tocmai îi expiră.
Într-un mod mai puţin obişnuit pentru o instituţie de stat, în care numirile sunt de regulă politice, el a avut libertatea de a-şi alege colaboratorii şi astfel l-a adus la CEC pe Gheorghe Carabasan, un veteran al sistemului bancar, pe care l-a promovat în 2008 ca prim-vicepreşedinte. De asemenea, a adus-o pe Mihaela Lucica Popa ca vicepreşedinte pe corporate tot în 2007.
Cu toate acestea, politicul a avut în mod constant tentative de a se infiltra sub o formă sau alta în conducerea celei mai mari bănci de stat, însă cel puţin la nivel de preşedinte a fost ruptă tradiţia schimbărilor operate de fiecare dată când un alt partid venea la putere.
Ministerul Finanţelor a convocat luni AGA la CEC Bank pentru a-l numi pe Andrei Stamatian pe poziţia de vicepreşedinte al băncii, după ce BNR nu i-a dat aviz pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, unde avea în atribuţii domenii pe care nu a activat, potrivit unor surse oficiale.
"Stamatian nu a primit avizul BNR pentru că urma să răspundă de domenii pe care nu activase până în prezent. A fost doar o chestiune de neînţelegere. Chiar el a cerut să se facă modificarea şi să primească doar atribuţii unde are suficientă experienţă", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
La sfârşitul lunii martie, Ministerul Finanţelor Publice, acţionarul unic al CEC Bank, a decis înlocuirea din Consiliul de Administraţie al CEC a prim-vicepreşedintelui Gheorghe Carabasan cu Andrei Liviu Stamatian, până în prezent preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, şi a vicepreşedintelui Cristian Tudorancea cu Andrei-Răzvan Micu, consilier al ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Potrivit surselor citate, Micu nu a primit avizul BNR pentru poziţia de vicepreşedinte, astfel că mandatul unuia dintre cei doi membri pe care MFP a dorit să-i înlocuiască va fi prelungit cu o lună.
Numit în toamna lui 2009 la conducerea RBL, Stamatian a activat înainte în Raiffeisen Bank, ca director de proiecte strategice şi anterior director al departamentului de organizare şi proiect.
Din această poziţie el a redactat planul de afaceri şi a coordonat oferta tehnică şi financiară a Raiffeisen Bank la licitaţia de privatizare a CEC Bank, organizată de stat în 2005 - 2006. Guvernul a decis atunci să nu vândă pachetul majoritar de acţiuni, considerând oferta financiară mult prea mică în raport cu cât se aştepta să primească.
Stamatian va părăsi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe miercuri, 11 mai.
La AGA din martie, MFP l-a revalidat pe Radu Graţian Gheţea, ca director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie pentru un mandat de patru ani, precum şi pe Mihaela Lucica Popa, vicepreşedinte şi membru al CA.
Din Consiliul de Administraţie al CEC Bank mai fac parte şapte membri, respectiv Ciprian Badea (director al Direcţiei juridice din MFP), Bogdan Alexandru Drăgoi (secretar de stat în MFP), Mihai Gogancea Vatăşoiu (vicepreşedinte ANAF), Ene Dinga, Gheorghe Pogea, Dragoş Bănescu (secretar general al MFP) şi Valentin Mavrodin.
Comitetul Director este format din preşedintele băncii, vicepreşedinţii amintiţi şi Mirela Iovu, vicepreşedinte al băncii, dar fără a fi membru în CA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO