BNR vrea o decizie asupra reducerii cotei TVA de la 24% la 20% în urma discuţiilor cu FMI din mai

Banca Naţională se aşteaptă la o decizie privind reducerea de la începutul anului viitor a cotei generale de TVA de la 24% la 20% după discuţiile cu misiunea tehnică a FMI şi Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai, întrucât este vorba de o "viziune", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Urmărește
231 afișări
Imaginea articolului BNR vrea o decizie asupra reducerii cotei TVA de la 24% la 20% în urma discuţiilor cu FMI din mai

BNR vrea o decizie asupra reducerii cotei TVA de la 24% la 20% în urma discuţiilor cu FMI din mai (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

BNR nu are niciun scenariu care să prevadă influenţa reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la începutul anului viitor asupra ratei anuale a inflaţiei în 2016, întrucât decizia nu a fost luată. În scenariul reducerii cotei TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare şi băuturi nealcoolice de la 1 iunie anul acesta, rata anuală a inflaţiei este preconizată să ajungă la 1,9% la finele anului viitor, estimare ajustată în scădere de la 2,4%.

"Nu avem (proiecţie a inflaţiei incluzând reducerea TVA la 20% - n.r.) şi motivaţia este următoarea: noi avem în vedere faptul că, şi nu numai ca speranţă, aproape ca certitudine, că în urma discuţiilor care vor urma în ultima decadă a lunii mai cu misiunea tehnică a Fondului Monetar European şi a Uniunii Europene să se clarifice aici, la Bucureşti, nu în altă parte, această chestiune (reducerea cotei generale de TVA - n.r.), pentru că aici e vorba de o viziune", a afirmat Isărescu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei aprobat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie.

El a arătat că piaţa nu are în prezent exces masiv de lichiditate, de aceea BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ţinute de bănci, de la 10% la 8%, întrucât situaţia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte bună, de 17 miliarde lei, o sumă foarte mare în opinia guvernatorului.

"Asta reflectă o mai bună colectare a veniturilor, trebuie discutat serios în ce măsură este de durată şi reflectă o tendinţă de durată, cât din surplusul încasărilor vine dintr-un efort evident făcut pentru mai bună colectare, cât vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor", a mai spus Isărescu.

Şeful băncii centrale a punctat că există, pe de altă parte nerealizări la capitolul de cheltuieli, care trebuie analizate cu mare atenţie.

"În momentul când ştii că ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca această ţară să se poată conecta, (...) intrarea în zona euro înseamnă un pas şi mai mare. Noi suntem acum integraţi în Uniunea Europeană, în zona euro trebuie să te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie să fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie să fie de nivel european. Avem acum un masterplan, să vedem care e capacitatea noastră administrativă şi inginerească să construim acele drumuri", a afirmat guvernatorul BNR.

El a menţionat că trebuie schimbată şi mentalitatea, potrivt căreia nu se construiesc drumuri din lipsa banilor, însă când au existat bani tot nu s-a construit nimic.

"Mai e vorba şi de o schimbare de mentalitate, 20 de ani tot timpul, tot timpul nu facem drumuri că nu avem bani. S-a dovedit că avem bani şi nu facem drumuri. Păi drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni serioşi, cu capacitate administrativă. Aţi văzut o autostradă cu teancuri de bancnote? La sfârşitul anului, pentru că cică n-aveai bani, aveai bani de conservare şi puneai trei rogojini pe drum şi gata, s-a conservat drumul. Aici sunt conservări masive de concept", a mai spus Isărescu.

Astfel, guvernatorul vede necesară o discuţie serioasă şi tehnică cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene, pentru a vedea în ce măsură reducerea TVA este fezabilă analizând toate aspectele implicate.

"(Pentru reducerea TVA) trebuie o discuţie serioasă cu Comisia Europeană şi FMI. Atunci ştim şi noi ceva mai concret, nu ne putem aventura singuri (BNR - n.r.) în a gândi o politică fiscală care nici nu este apanajul nostru, suntem cel mult un watchdog (câine de pază –n.r.)", a conchis şeful băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici