Boc anunţă eliminarea impozitului minim în toamnă, cu menţinerea cotei unice de 16%

Impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc, prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010".

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Boc anunţă eliminarea impozitului minim în toamnă, cu menţinerea cotei unice de 16%

Boc anunţă eliminarea impozitului minim în toamnă, cu menţinerea cotei unice de 16% (Imagine: Liviu Adăscaliţei/Mediafax Foto)

"Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a spus Boc.

El a precizat totodată că autorităţile vor menţine cota unică de 16%, considerând că impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.

"Cota unică de 16% va fi menţinută. Vă spun sincer, impozitarea progresivă nu aduce ceea ce cred unii, că poate aduce mai mult la bugetul de stat. Am avut cotă progresivă în România şi ponderea veniturilor în PIB tot 30-31% a fost, fără un surplus. În 2005, cu introducerea cotei unice, a crescut ponderea veniturilor pe această componentă, deci nu avem motive să spunem că ar trebui eliminată cota, fiind şi un semn de stabilitate şi coerenţă a activităţii economice", a spus premierul.

TITLURILE ZILEI

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, prezent la eveniment, a apreciat că România are nevoie de o nouă filosofie fiscală, clară şi coerentă, iar relansarea economică este unica şansă a ţării.

"Cota progresivă nu are niciun fel de valenţă economică şi ar putea avea, la un moment dat, cel mult una de protecţie socială. Introducerea cotei progresive va duce şi mai mult salariile mari în economia gri, fără să ajute salariile mai mici. PDL şi Guvernul vor susţine cota unică, ca element de stimulare economică", a afirmat Videanu.

Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată.

Surse oficiale au declarat recent agenţiei MEDIAFAX că la discuţiile din luna iunie cu reprezentanţii FMI pentru menţinerea deficitului în limita convenită a existat o variantă în care TVA urma să urce de la 19 la 25%, concomitent cu eliminarea impozitului minim.

Ulterior, Guvernul a decis să crească TVA de la 19 la 24% şi să menţină impozitul minim.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat recent că impozitul minim trebuie eliminat, întrucât nu reprezintă o soluţie viabilă, însă nu a precizat când va fi adoptată această decizie.

Tot ministrul Finanţelor a susţinut însă că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA.

În primăvara acestui an, MEDIAFAX a prezentat un proiect al autorităţilor de a înlocui impozitul minim cu unul forfetar aplicat pentru 28 de servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici