- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.09.2013, 16:48)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bogdan Olteanu, BNR: Dacă CA va decide să cumpere aur, BNR va trebui să aleagă cel mai mic preţ din piaţă
Banca Naţională a României este obligată să cumpere aur în condiţii cât mai sigure şi la cel mai mic preţ potrivit cotaţiilor internaţionale şi va trebui să respecte aceste criterii dacă decide regândirea achiziţiilor pentru tezaurizare, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Urmărește
224 afișări
Bogdan Olteanu (Imagine: Publimedia)
"Consiliul de Administraţie al BNR, în momentul în care va stabili o regândire a politicii de achiziţii de aur, se va orienta către cea mai bună opţiune de cumpărare. Şi din punct de vedere moral, şi legal, dacă se va ajunge la noi achiziţii, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur şi cel mai ieftin. Există o legislaţie, există o piaţă, cu cotaţii internaţionale", a afirmat Olteanu, solicitat să comenteze declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
BNR nu a mai cumpărat aur de la începutul anului 2001. Rezerva de aur a României este de 103,7 tone, valorând aproximativ 3,5 miliarde de euro la cotaţia actuală a aurului.
Băsescu a afirmat luni că tot aurul care ar fi extras la Roşia Montană ar putea rămâne în România, cumpărat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preempţiune. Şeful statului a adăugat că BNR şi-ar putea mări astfel rezerva de aur, emiţând în schimb monedă.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a explicat că în sistemul monetar actual emisiunea de monedă a unei ţări trebuie să aibă acoperire în mărfuri, inclusiv leul, iar achiziţia de aur pentru tezaurizare nu ar fi chiar o acoperire în marfă.
El a arătat că de-a lungul timpului au mai existat discuţii privind modificări în structura rezervelor valutare, dând ca exemplu migraţia semnificativă de la dolar spre euro.
Pe de altă parte, Olteanu a afirmat că nu şi-a schimbat opinia pe care a exprimat-o public atunci când activa în politică faţă de proiectul Roşia Montana, însă în calitatea de oficial BNR nu a dorit să o reitereze public.
Fostul lider PNL a fost unii dintre politicienii care s-au opus proiectului Roşia Montana, pronunţându-se pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit.
Întrebat dacă producţia de aur în România a fost oprită la momentul la care BNR a încetat să mai achiziţioneze acest metal, Băsescu a afirmat: "Suntem în altă epocă şi unul era preţul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extrem de poluantă a aurului la Roşia Montană şi nu numai. Acum discutăm de alte tehnologii, de alte condiţii", a mai susţinut şeful statului.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Traian Băsescu minte atunci când spune că aurul extras în România trebuie ţinut în ţară, şeful Guvernului subliniind că guvernatorul BNR a afirmat că nu aurul lipseşte, ci locurile de muncă şi investiţiile.
Totodată, şeful Executivului a precizat că contestatarii proiectului Roşia Montană, care susţin că statul român ar trebuie să exploateze zăcămintele aurifere, reacţionează în piaţă în urma unor informaţii pe care le primesc pe Facebook şi "mulţi dintrei ei nu ştiu" care este situaţia.
"Statul român nu are nici azi, s-ar putea să nu aibă nici mâine, cele două miliarde de dolari necesare exploatării", a explicat Ponta.
În opinia premierului, există o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv preşedintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu zvonul că minerii care protestau nu se aflau în mină, ci stăteau "la căldurică" în muzeul amenajat în fostele galerii romane.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Băsescu: BNR ar putea cumpăra aur de la Roşia Montană, cu drept de preempţiune/Ponta: Preşedintele ţării minte când spune că trebuie să ţinem aurul în ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe