- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.02.2016, 12:45)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Brokerii imobiliari estimează scăderi de preţuri la locuinţe şi creşteri la chirii, în urma dării în plată
Peste 40% dintre brokerii imobiliari consideră că preţurile locuinţelor vor scădea cu mai mult de 20% în cazul intrării în vigoare a legii dării în plată, în timp ce trei sferturi se aşteaptă la creşteri cu 10-20% ale chiriilor, potrivit unui sondaj realizat de portalul Imobiliare.ro.
Urmărește
4611 afișări
Brokerii imobiliari estimează scăderi de preţuri la locuinţe şi creşteri la chirii, în urma dării în plată (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
"Peste 80% dintre cei intervievaţi consideră Legea Dării în Plată (în forma actuală, n.r.) un risc major pentru piaţa imobiliară din România. Astfel, 45% dintre respondenţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia", arată sondajul, realizat în rândul a 400 de agenţii imobiliare în cadrul evenimentului Clubul Profesioniştilor în Imobiliare - Ediţia Naţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
De asemenea, două treimi (64%) dintre participanţii la sondaj apreciază că o posibilă creştere a avansului solicitat de instituţiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenţa negativ şi în mare măsură piaţa imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienţi eligibili sau a creşterii gradului de prudenţă a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieţei imobiliare.
Dintre agenţii imobiliari chestionaţi, 41% sunt de părere că preţurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de preţ de peste 20%, în vreme ce o proporţie egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În acelaşi timp, 12% dintre cei intervievaţi consideră că scăderea preţurilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.
Atunci când vine vorba despre evoluţia nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii Dării în Plată, aproape 30% dintre respondenţi cred că acesta va fi afectat semnificativ, cu majorări de 20% sau mai mult, iar 45% se aşteaptă la creşteri de 10% sau mai mult.
Majoritatea celor intervievaţi consideră că efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Dării în Plată asupra pieţei imobiliare vor fi semnificativ negative, potrivit comunicatului Imobiliare.ro.
Mai mult de jumătate (55%) dintre agenţii care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcţii vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenţi consideră că cererea şi oferta se vor echilibra imediat, iar piaţa va continua să funcţioneze ca în prezent.
Potrivit participanţilor la sondaj, în topul efectelor negative pe care pe care propunerea de lege Darea în Plată le va avea asupra sectorului imobiliar se numără prăbuşirea piaţei vânzărilor de imobile şi creşterea semnificativă a preţului chiriilor, precum şi dispariţia programului Prima Casă din oferta de credite a băncilor.
Legea Dării în Plată este analizată în contextul în care piaţa imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de blocaj în care preţurile au scăzut cu peste 50%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) s-a majorat cu 6,7% în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, în Timişoara şi Cluj-Napoca, creşterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.
Legea, care permite cedarea garanţiei imobiliare în schimbul radierii ipotecii, va fi dezbătută în Senat, iar votul final va fi dat ulterior în plenul Camerei Deputaţilor.
Citeşte şi: Olteanu, BNR: Darea în plată ar putea aduce "soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state"
Citeşte şi: Isărescu: Reacţia băncilor la darea în plată este normală; trebuie ajutaţi doar cei cu dificultăţi
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe