Bucureştiul a devenit mai scump decât anul trecut pentru expaţi

Bucureştiul se află pe locul 159 în topul celor mai scumpe 211 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai mare anul acesta decât în 2013, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul a devenit mai scump decât anul trecut pentru expaţi

Bucureştiul a devenit mai scump decât anul trecut pentru expaţi (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Bucureştiul a urcat de pe poziţia 169 din 2013 pe 159 în 2014 ca urmare a creşterii costurilor de întreţinere. Şi Sofia şi Belgradul înregistrează o majorare a costurilor de trai, urcând de pe locurile 181 pe 172 şi, respectiv, de pe 192 pe 184, însă rămân în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia se alătură acestei tendinţe şi ajunge pe locul 142 în 2013 comparativ cu 150 în 2012.

"Evoluţia costurilor de trai din fiecare oraş este direct influenţată de economia ţărilor respective. Astfel, în Praga şi în Budapesta, se observă o ieftinire a costului de viaţă, rezultat determinat de situaţia economică din cele două ţări. Praga ajunge de pe 73 pe 92 în 2013, iar Budapesta de pe 130 pe 135", se menţionează într-un comunicat.

Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume şi este creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele să determine nivelul de remuneraţie pentru angajaţii expaţi. New York este folosit drept referinţă, astfel toate celelalte oraşe sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american.

Studiul acoperă 211 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Două oraşe din Africa ocupă primele locuri în topul celor mai costisitoare oraşe pentru expaţi deşi, în mod normal, nu sunt văzute ca fiind oraşe bogate. Luanda (Angola) este cel mai scump oraş din lume pentru al doilea an consecutiv, iar N’Djamena, Ciad, este următorul clasat. Oraşele europene şi asiatice continuă să domine în top 10. Hong Kong se clasează pe locul 3, urmat de Singapore. Zurich a urcat 3 locuri faţă de anul trecut, ocupând poziţia a 5-a, urmat de Geneva pe locul 6. Tokyo a pierdut 4 locuri, ajungând la poziţia a 7-a în clasament.

"Clasificarea în cele mai multe regiuni a fost afectată de evenimentele recente petrecute în lume, inclusiv de răsturnările economice şi politice din diferite state, care au determinat fluctuaţiile valutelor, costurile inflaţiei pentru bunuri şi servicii şi volatilitatea preţurilor chiriilor. În timp ce Luanda şi N’Djamena sunt oraşe relativ ieftine, acestea sunt chiar costisitoare pentru expaţi din cauza bunurilor de import foarte scumpe, iar casele care îndeplinesc cerinţele acestora de siguranţă şi confort sunt foarte greu de găsit şi, drept consecinţă, costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele oraşe din Africa sunt poziţionate sus în studiul nostru", a declarat Ed Hannibal, partner şi global leader mobility practice al Mercer.

Alte oraşe poziţionate în top 10 sunt Berna, Moscova şi Shanghai. Karachi (Pakistan), aflat pe poziţia 211, este cel mai ieftin oraş din lume pentru expaţi, iar studiul Mercer arată că Luanda este de trei ori mai costisitoare decât acesta.

Fluctuaţiile valutei şi impactul inflaţiei asupra bunurilor şi serviciilor au influenţat costurile programelor pentru expaţi, dar şi clasamentul oraşelor.

În top 10 se află şi 4 oraşe europene. Zurich (locul 5) este cel mai scump oraş european din listă, urmat de Geneva (locul 6) şi Berna (locul 8). Elveţia rămâne astfel una dintre cele mai scumpe ţări pentru expaţi, ca urmare a aprecierii francului elveţian faţă de dolarul american.

Moscova (locul 9) şi St. Petersburg (locul 35) au pierdut 7 şi, respectiv, 12 poziţii din cauza deprecierii dramatice a rublei faţă de dolarul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici