- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.10.2024, 09:28)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetele locale au ajuns la venituri de 146 mld. lei: toţi se plâng că „nu sunt bani”
Bugetele locale au ajuns la venituri de 146 mld. lei: toţi se plâng că „nu sunt bani”, dar administraţia locală cheltuieşte anual o treime din bugetul general consolidat, notează Ziarul Financiar.
Urmărește
391 afișări
Bugetele locale au ajuns la venituri de 146 mld. lei: toţi se plâng că „nu sunt bani”
Veniturile totale ale administraţiei locale din România au însumat 146 mld. lei, în 2023. Din această sumă, 74 mld. lei au fost venituri proprii, adică încasări din taxe locale şi amenzi, împreună cu cotele din impozitele naţionale, ca de exemplu impozitul pe venit. Veniturile la bugetul local au însemnat anul trecut 28% din veniturile bugetului general consolidat.
„Veniturile totale financiare au crescut de la 37,7 miliarde în 2016 şi s-au dublat. Am ajuns la 73 de miliarde în momentul de faţă ca venituri proprii. Totalul conţine toate sursele de intrare într-un buget, adică atât partea de cote, cât şi partea de impozit, taxe, sumele care vin din TVA şi subvenţiile. În 2016 am avut 74 de miliarde de lei la nivel general şi acum am ajuns la 145 de miliarde”, a arătat Mihai Tudorancea, managing director, Tud Group, companie de consultanţă financiară, la emisiunea ZF Live.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Tud Group a realizat o analiză care a cuprins cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) şi veniturile lor. Tudorancea a explicat că veniturile proprii la bugetul local sunt compuse din încasările din impozite locale pe proprietare, dar cea mai mare parte a acestor venituri sunt cote din impozitul pe venitul persoanelor fizice şi juridice, care activează pe raza localităţilor respective.
„Veniturile proprii sunt din terenuri, maşini, terenurile firmelor care sunt în respectiva zonă. Şi mai ales partea cea mai importantă sunt cotele pe impozitul pe venit. Este foarte important să avem o înţelegere clară despre ce înseamnă aceste cote. Ele sunt definite în legea de bază, Legea 273 a Finanţelor Publice Locale, care defineşte venitul propriu ca fiind format din cote, impozite şi taxe.”
Calculele arată că în anul de bază 2023, cotele din impozite din total venituri proprii reprezentau aproximativ 60%. Cu toate acestea, în 2024, cotele s-au micşorat, astfel că aceste venituri locale au scăzut, a mai spus Mihai Tudorancea, iar restul banilor s-au dus la bugetul central.
„În momentul în care o parte din aceste cote au fost redirecţionate, estimarea noastră este că veniturile proprii ale UAT-urilor au scăzut cu aproximativ 25% în acest an şi vom vedea că aceste cote sunt mult mai mici. Când îţi faci un buget, stabileşti priorităţi şi niveluri pe baza veniturilor disponibile şi obiectivele pe care trebuie să le atingi. În momentul în care stabileşti obiectivele, iniţiezi licitaţii şi lucrări planificate. Oamenii s-au trezit în ianuarie că veniturile nu mai sunt aceleaşi.”
Veniturile proprii sunt suplimentate de sume de la bugetul de stat sub diferite forme şi prin programe precum Anghel Saligny, derulat la nivel central de Ministerul Dezvoltării. În general, cheltuielile contabile din bugetele locale sunt similare cu veniturile totale, pentru că majoritatea împrumuturilor la buget, care să acopere deficitul bugetar şi plata dobânzilor, se contractează de către Ministerul de Finanţe.
O reorganizare teritorială cu mai puţine unităţi administrativ teritoriale ar fi utilă, a mai punctat Tudorancea la ZF Live, pentru că ar micşora aparatul bugetar şi implicit cheltuielile administrative şi, pe de altă parte, veniturile practic ar rămâne aceleaşi.
„În contextul actualei perioade politice active, o reorganizare şi o reaşezare ar fi foarte utile. Avem 3.228 de UAT-uri. Dacă facem această reorganizare, o comună poate conţine două sau trei sate. Dacă vorbim de reorganizare, asta ar putea însemna că acea comună va deveni un ansamblu de comune cu o altă dimensiune şi cu un aparat administrativ mult mai mic şi diferit.”
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe