Busuioceanu, Raiffeisen: Creditele neperformante s-au vândut şi cu 2% din valoare, în funcţie de piaţă

Un împrumut acordat de banca mamă filialei sale din România poate avea un cost mai mare decât unul acordat de bancă unui client de-al său, iar creditele neperformante se vând prin proceduri competitive, preţul de vânzare putând să atingă şi 2% din valoarea creditului, arată reprezentanţii Raiffeisen

Urmărește
502 afișări
Imaginea articolului Busuioceanu, Raiffeisen: Creditele neperformante s-au vândut şi cu 2% din valoare, în funcţie de piaţă

Busuioceanu, Raiffeisen: Creditele neperformante s-au vândut şi cu 2% din valoare, în funcţie de piaţă

“La nivelul UE se consideră că una dintre problemele care stau în calea revenirii economice este volumul creditelor neperformante. România are unul dintre cele mai mari costuri de recuperarea din insolvenţă. Pe de altă parte, la nivel european este încurajată partea de vânzări de credite neperformante. Probabil şi anul acestea şi anul viitor se vor vinde credite neperfomante. Preţul la care se vând aceste credite neperformante depinde de structura portofoliului şi de condiţiile din piaţă la un moment dat. În general vorbim despre un proces competitiv de tip licitaţie. Este ca atunci când vinzi o casă. Dacă satul a aflat că eşti obligat să o vinzi o să obţii un preţ. Dacă nu a aflat, vei obţine alt preţ. Am văzut credite vândute între 2-3% până la 35% din valoarea creditului. Plajele sunt foarte largi”, a declarat, duminică, 8 octombrie, Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte divizia risc, Raiffeisen Bank, explicând care sunt costurile care sunt suportate la nivelul sistemului bancar.

Acesta a arătat că, în Cehia există platforme individuale ale băncilor unde se postează individual fiecare credit care se scoate la vânzare.

La rândul său, Mihai Ion, Chief Financial Officer, Raiffeisen Bank a explicat că: “În structura unui credit subordonat, care vine de la banca mamă, pentru o bancă din România, se va include şi o primă de risc pentru România. Diferenţa poate fi de peste un punct procentual. Dar şi această primă de risc evoluează în timp. Un împrumut subordonat poate avea un cost mai mare decât un credit acordat de bancă unui client de-al său. Orice companie importantă trebuie să aibă o discuţie cu Fiscul asupra preţurilor de transfer. Dacă preţurile de transfer ar fi mai mari decât nivelul pieţei atunci impozitul plătit în ţară ar fi mai mic. Trebuie văzut însă şi punctul de vedere al Fiscului din ţara în care îşi defăşoară activitatea banca mamă, care a acordat împrumutul şi care ar susţine că aceasta a acordat un împrumut mai ieftin filialei sale diminuându-şi astfel profitul şi, implicit şi impozitul aferent”.

Busuioceanu a precizat că, în ceea ce priveşte nivelul creditelor în franci elveţieni, la nivelul Raiffeisen mai există 5.200 de conturi cu un echivalent de 185 de milioane de euro. “La sfârşitul lui 2008 erau peste 11.000 de conturi cu un echivalent de 450 de milioane de euro. Am avut conversii de circa 180 de milioane de euro. De asemenea, există un program pentru clienţii cu probleme sociale, indiferent de tipul de credit acordat. Circa 55% din cei împrumutaţi în franci elveţieni sunt persoane cu studii superioare, iar 14% sunt angajaţi în sectorul financiar”, a afirmat Mircea Busuioceanu.

Reamintim că, ANAF a demarat controale în sistemul bancar.

Din 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, 18 nu. Cred că trebuie un pic să-i ajutăm, poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, sunt subsidiare ale Crucii Roşii. Sau au venit aici crezând că suntem cu tricouri de alea «Suntem fraierii voştri»”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Acesta a spus că: ”Nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginaţie debordantă în a-şi externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose.

Premierul a spus că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”.

Tudose a subliniat că, în caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici