- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.10.2014, 10:56)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera de Comerţ Bucureşti şi conducerea instituţiei, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Sorin Dimitriu îi plătea lui Mihail Vlasov sume exorbitante din salariile angajaţilor CCIB
Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, preşedintele instituţiei, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, directorul general şi directorul economic au fost trimişi în judecată pentru accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU şi abuz în serviciu.
Urmărește
1917 afișări
Camera de Comerţ Bucureşti şi conducerea instituţiei, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
UPDATE 12:40 - DNA: Sorin Dimitriu îi plătea lui Mihail Vlasov sume exorbitante din salariile angajaţilor CCIB
Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti plătea sume mari din salariile angajaţilor fostului preşedinte al CCIR Mihail Vlasov, printr-un presupus contract de asistenţă juridică cu un onorariu exorbitant, într-o lună ajungând la Vlasov o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajaţi, potrivit DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Procurorii anticorupţie acuză conducerea CCIB că a implicat 48 din cei 58 de angajaţi ai instituţiei în desfăşurarea activităţilor din cadrul proiectelor finanţate cu fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, şi i-a determinat să semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care aceştia trebuiau să dea CCIB între 30 şi 70 la sută din veniturile salariale.
Astfel, CCIB ar fi încasat, în perioada septembrie 2010 - martie 2012, sponsorizări în valoare de 4.015.334,42 de lei, din care 43.373,07 lei de la persoane juridice şi 3.970.741 de lei de la persoane fizice, în principal angajaţi.
"Banii astfel obţinuţi erau folosiţi de inculpaţii Dimitriu Sorin-Petre şi Mihuţ Gabriel-Dan nu pentru sponsorizări, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra căruia deţineau controlul", au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.
Anchetatorii susţin că, deşi teoretic sumele respective ar fi trebuit să fie folosite la sponsorizarea unor activităţi culturale, artistice sau sportive, Sorin Dimitriu "plătea sume considerabile din salariile angajaţilor către Mihail Vlasov, în acea perioadă preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, prin intermediul unui presupus contract de asistenţă juridică cu un onorariu exorbitant".
"În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajaţi în decurs de o lună era pusă la dispoziţia lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic şi economic, în condiţiile în care CCIB avea un departament juridic. Astfel, în luna decembrie 2010, suma încasată din sponsorizări de la angajaţi a fost de 209.065 lei, iar din această sumă, 110.000 lei au fost depuşi într-un cont bancar cu explicaţia «încasări diverse». Din acest cont, în data de 16.12.2010 a fost virată suma de 107.492,50 lei către Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov", au notat procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Procurori au mai stabilit că pentru două proiecte finanţate din fonduri europene, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a prezentat declaraţii false, în baza cărora a obţinut finanţările.
"Astfel, la data de 30.07.2009, pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/48675 - «Formarea profesională în vederea obţinerii calificărilor de electrician în construcţii şi electrician de întreţinere şi reparaţii ELECTRIFORM», în cuantum de 1.709.475,60 lei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre, în calitate de reprezentant al CCIB, a semnat şi a depus «declaraţia de eligibilitate», act care nu atesta situaţia financiară reală a instituţiei, în sensul că înregistra datorii la bugetul de stat şi, în lipsa căreia, proiectul nu s-ar fi calificat în etapa următoare", se arată în rechizitoriu.
De asemenea, la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/53934 - "Calificarea şi orientarea profesională a angajaţilor din industria panificaţiei", în cuantum de 1.480.002 lei, Laurenţia Vasilescu, "cu intenţie nu a respectat obligaţia contractuală de a se abţine în situaţia în care CCIB înregistra datorii către bugetul de stat, condiţie eliminatorie în etapa de contractare", susţin procurorii.
Concret, Vasilescu ar fi ascuns datoriile în sumă de 1.010.397 de lei pe care CCIB le avea către bugetul de stat, pentru că evidenţierea acestora ar fi dus la neacordarea finanţării.
Procurorii au luat măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe trei imobile ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pe un imobil şi un autoturism ale lui Sorin Dimitriu, precum şi pe un imobil aparţinând lui Gabriel Mihuţ.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru două infracţiuni concurente împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.
Preşedintele CCIB, Sorin Petre Dimitriu, va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, trei infracţiuni de abuz în serviciu şi infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, iar consiliera acestuia, Gabriela Dumitriu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Gabriel Dan Mihuţ, director general la CCIB, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase şi trei infracţiuni de abuz în serviciu, iar Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB, va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Sorin Dimitriu, Gabriel Mihuţ şi Gabriela Dumitriu au conceput, organizat şi pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, "spolierea angajaţilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obţinute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei aşa-zise «sponsorizări» către instituţia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite după bunul plac de către conducerea CCIB".
Cercetările în acest dosar au vizat fapte săvârşite în perioada 2010-2012, în contextul derulării la CCIB a unor proiecte finanţate din bugetul Fondului Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
"Astfel, s-a procedat la cooptarea, în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene contractate de către CCIB, în calitate de beneficiar, a angajaţilor Camerei, prin semnarea de acte adiţionale la contratele individuale de muncă. Angajaţii urmau să deruleze activitatea curentă în cadrul Camerei, pentru care primeau salariu şi, în plus faţă de aceasta, urmau să presteze diferite activităţi în cadrul proiectelor derulate de Cameră, pentru care primeau remuneraţie în funcţie de bugetul fiecărui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajaţi ai instituţiei, 48 de angajaţi desfăşurau activităţi în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe