Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 31 de lei. Care sunt domeniile cu cele mai mari creşteri ale salariilor

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 1.604 lei, în scădere cu 31 de lei (-1,9%) faţă de luna precedentă, cele mai mari valori consemnându-se în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 3.948 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 884 lei.

Urmărește
915 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 31 de lei. Care sunt domeniile cu cele mai mari creşteri ale salariilor

Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 31 de lei. Care sunt domeniile cu cele mai mari creşteri ale salariilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Totodată, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei în august, cu 1,8% mai mic decât în iulie.

"Indicele câştigului salarial real pentru luna august 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,3%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2013", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderile câştigului salarial mediu net în august faţă de luna anterioară au fost determinate de acordarea în iulie de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din profitul net şi alte fonduri, inclusiv tichete de masă şi tichete cadou. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (între 8% şi 9% ) şi în fabricarea produselor textile, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, colectarea şi epurarea apelor uzate, alte activităţi industriale (între 6% şi 7,5%).

La polul opus, cele mai mari creşteri ale salariilor nete au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive (între 8,5% şi 13%) şi în extracţia minereurilor metalifere, tranzacţii imobiliare (între 4% şi 5,5%).

"În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie, în învăţământ (-1,3%) determinate de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi încheierea contractelor pe perioadă determinată. În administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna august faţă de luna iulie, cu 0,4%, respectiv 0,6%", se spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici