- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.02.2020, 12:40)
- Mihai Gongoroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât au crescut preţurile locuinţelor din România la finalul lui 2019
Marja de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din România în ultimul trimestru din 2019 s-a situat la 2,9% după un plus de 3,2% în precedentele trei luni, relevă un raport de analiză remis, joi, MEDIAFAX.Clujul este primul în topul creşterii de preţuri, cu un avans de 4,4% la trei luni.
Urmărește
1655 afișări
Preţurile locuinţelor din România au crescut în ultimele 3 luni din 2019
Comparativ cu perioada similară din 2018, nivelul actual al preţurilor este cu 7,4% mai mare. Spre comparaţie, în trimestrul patru din 2018, diferenţa anuală de preţ se situa la 5,3%, arată analiza realizată de imobiliare.ro.
Dintre oraşele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în trimestrul patru din 2019, preţuri medii solicitate de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Cluj-Napoca se situează în continuare pe prima poziţie în clasament (cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util), fiind urmat de Bucureşti (cu 1.390 de euro pe metru pătrat), Timişoara (1.240 de euro pe metru pătrat), Constanţa (1.190 de euro pe metru pătrat), Braşov (1.150 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.090 de euro pe metru pătrat), Iaşi (1.020 de euro pe metru pătrat) şi, respectiv, Oradea (cu 1.000 de euro pe metru pătrat). Capitala Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista oraşelor cu preţuri medii pornind de la 1.000 de euro pe metru pătrat util, după ce pretenţiile vânzătorilor ajunseseră aici la 990 de euro pe metru pătrat trimestrul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Pe plan regional, preţurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 de euro pe metru pătrat util, după o creştere anuală de 9,8%. Diferenţa faţă de preţurile medii din Bucureşti a crescut anul trecut la 290 de euro pe metru pătrat util, de la 230 de euro pe metru pătrat util în 2018. Interesant este faptul că, la începutul perioadei de creştere, la sfârşitul anului 2014, în Bucureşti se înregistrau preţuri medii mai mari decât în Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca, cel mai mare avans dintre marile oraşe
În ceea ce priveşte evoluţia trimestrială a preţurilor, de menţionat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creşteri – majoritatea însă mai mici de 2%. Excepţie importantă face oraşul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni; capitala Transilvaniei se situează, însă, pe locul al doilea în clasamentul majorărilor de preţ, fiind precedat de Brăila, cu un plus de 5,5%. Bucureştiul, pe de altă parte, a consemnat trimestrul trecut un avans de doar 0,8% – ceea ce contrabalansează creşterea de 5,5% resimţită în cele trei luni anterioare.
Şi raportat la perioada similară a anului precedent evoluţia preţurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor oraşe analizate; excepţie face, de data aceasta, doar Craiova, unde preţurile apartamentelor au rămas, practic, la acelaşi nivel. În urma evoluţiilor diferite de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creştere, respectiv 9,8%, poate fi observată acum în Cluj-Napoca, care a detronat Capitala în clasamentul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galaţi (+7,6%), Braşov (+7,4%), Bucureşti (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploieşti (+4,5%), Constanţa (+4,1%), Timişoara (+3,9%) şi Iaşi (+3,5%).
ANEVAR: evoluţii diferite ale valorilor de piaţă ale apartamentelor
Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), în Cluj-Napoca a avut loc o creştere de 2,7% a valorii de piaţă mediane pentru apartamentele de bloc, de la 1.441 de euro pe metru pătrat în primul trimestru din 2019, la 1.480 de euro pe metru pătrat în cel de-al treilea. În Capitală, pe de altă parte, valoarea de piaţă s-a majorat uşor, anume cu 1,3% per ansamblu, de la 1.190 de euro pe metru pătrat, la 1.206 euro pe metru pătrat, asemănător fenomenului înregistrat în Constanţa, unde se observă o creştere de 1,4% de la primul trimestru la cel de-al treilea. În intervalul analizat, Timişoara păstrează un trend uşor crescător (de doar 0,6%), în vreme ce, în Craiova, valoarea de piaţă mediană s-a diminuat cu 1,4%, de la 1.089 de euro pe metru pătrat, la 1.074 de euro pe metru pătrat. Aceste date se bazează pe valorile estimate de către evaluatorii autorizaţi în cazul evaluărilor realizate în scopul garantării împrumuturilor şi colectate între ianuarie 2019 şi septembrie 2019 în baza de date pe care ANEVAR o administrează prin IROVAL – Cercetări în evaluare (Baza Imobiliară de Garanţii – BIG).
Cerere mai mare, dar ofertă mai mică
În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale în marile oraşe a consemnat o marjă de creştere destul de importantă faţă de anul anterior. Astfel, aproximativ 157.000 de potenţiali cumpărători au căutat apartamente şi case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari şase centre regionale ale ţării – cifră ce echivalează cu un avans de 25% faţă de perioada similară din 2018. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creşteri de două cifre: 49% în Cluj-Napoca, 40% în Iaşi, 32% în Braşov, 31% în Timişoara, 20% în Constanţa şi, respectiv, 18% în Bucureşti.
Pe de altă parte, în concordanţă cu estimările Analize Imobiliare din precedentul raport de piaţă, oferta totală de proprietăţi rezidenţiale disponibile spre vânzare în cele şase mari centre regionale ale ţării (apartamente şi case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018. Este vorba, mai exact, de un recul anual de 18%valabil la nivelul oraşelor analizate, o tendinţă descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare dintre acestea. Cel mai mare declin al ofertei, în cuantum de 35%, a avut loc în Braşov, oraşul de la poalele Tîmpei fiind urmat de Iaşi (-20,5%), Constanţa (-18,3%), Bucureşti (-17,6%), Timişoara (-14,1%) şi Cluj-Napoca (-14%).
Tranzacţiile, în revenire în a doua jumătate a lui 2019
În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, datele publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în trimestrul al patrulea din 2019 au avut loc, pe plan naţional, 157.184 de vânzări de imobile, în creştere cu circa 16% faţă de perioada similară din 2018 (când erau înregistrate 135.541 de asemenea operaţiuni).
În ciuda evoluţiei ascendente din ultimele două trimestre ale anului trecut, raportat la tot parcursul lui 2018 poate fi observată o uşoară scădere a activităţii de tranzacţionare din piaţa imobiliară. Astfel, numărul contractelor încheiate pe plan naţional s-a cifrat la 540.180 în perioada ianuarie-decembrie 2019, cifră ce marchează un declin de circa 4% faţă de anul precedent – când erau tranzacţionate, la nivel naţional, aproape 563.501 de imobile. Important de observat este însă că tendinţa de scădere a fost contrabalansată în cel de-al doilea semestru din 2019, care a adus performanţe semnificativ mai bune comparativ cu perioada similară din 2018.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe