- Home
- Economic
- CONSTANŢA, IAŞI, TÂRGU-JIU, ALBA IULIA, (10.09.2018, 07:42)
- Cătălin Legănel , Ciprian Nedelcu , Loredana Ficiu , Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul an şcolar | Cât COSTĂ prima zi de şcoală la sat şi la oraş. Situaţia din mai multe judeţe
Prima zi de şcoală reprezintă, pentru părinţi şi copii deopotrivă, una dintre cele mai emoţionante zile. Aşteptat, de cele mai multe ori, cu nerăbdare de către copii, începutul unui nou an şcolar vine pentru părinţii lor cu grija suplimentară a achiziţiei rechizitelor.
Urmărește
3653 afișări
Cât costă prima zi de şcoală la sat şi la oraş. Situaţia din mai multe judeţe
Fiecare familie îşi stabileşte un buget dedicat acestor cumpărături, în care, pe cât se poate, ţin cont şi de părerea micuţilor. Mulţi copii vor să vadă pe coperta caietului de matematică sau de pe penar zâmbetul unui erou al benzilor desenate ori al poveştilor Disney.
Constanţa
Cel puţin părinţii nu mai sunt nevoiţi să bată magazinele în căutarea rechizitelor, deoarece hipermarketurile, care pot fi găsite în aproape toate oraşele din judeţul Constanţa, au amenajat încă din luna august standuri speciale unde se poate găsi tot ce este necesar şi unde merg cei care locuiesc la oraş, dar unde îşi fac timp să ajungă şi cei de la ţară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Preţurile pentru rechizitele şcolare variază în funcţie de calitate, dar, în general, sunt pentru toate buzunarele. Cele mai mari sume de bani sunt cheltuite pentru ghiozdane, al căror preţ egalează de cele mai multe ori valoarea tuturor rechizitelor - penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, creioane de colorat etc.
Astfel, cele mai ieftine ghiozdane şi, de regulă, cele mai slabe calitativ pleacă de la 40, 45 de lei, şi pot depăşi 350 de lei. Pentru rechizite se cheltuie cam tot atât - caiete între 80 de bani şi 10 lei, creioanele de la 1,50 lei la 5 lei, o gumă de şters de la 1 la 3 lei, ascuţitoarea 3 - 8 lei, o riglă costă de la 50 de bani la 5 lei, un stilou pleacă de la 16 lei, penarul între 10 şi 50 de lei, acuarelele 2 - 10 lei, şi tot aşa, o sumă medie finală pentru tot ce are nevoie un elev din clasele I-IV fiind de aproximativ 150 de lei.
Iaşi
Familiile din judeţul Iaşi cheltuiesc, înaintea începerii anului şcolar, între 200 şi 1.100 de lei. Printre achiziţiile necesare elevilor se numără uniforme, pantofi şi rechizite, iar majoritatea părinţilor se orientează către supermarketuri.
Cheltuielile pentru începerea anului şcolar, pentru un singur elev, costă între 200 şi 1.100 de lei, în funcţie de buget, de preferinţe şi de necesităţi.
"Copilul nostru începe clasa I acum. Noi am avut noroc, aş putea spune, deoarece nu am fost nevoiţi să cheltuim foarte mulţi bani pentru Gabriel. Am cumpărat două caiete de tip 1, două caiete de matematică, un caiet cu foaie velină, un bloc pentru desen mic, plus acuarele şi pensoane, hârtie colorată pentru ora de abilităţi practice, foarfece, lipici, plastilină şi numărătoare. Am mai cumpărat o uniformă, care, de fapt, constă într-o vestă - pentru băieţei -, în valoare de 22 de lei, de la un magazin din cartierul Tătăraşi. În mod normal, ar fi trebuit să îi mai cumpărăm o cămaşă albă, dar cea de anul trecut încă îi vine bine, precum şi un penar cu stilou, creion simplu, creioane colorate, carioci, riglă şi radieră şi ghiozdan, dar, la fel, le are de anul trecut şi sunt bune", a declarant, corespondentului MEDIAFAX, Mihai Z., un părinte din comuna Aroneanu, judeţul Iaşi.
Acesta a adăugat că, în total, a fost nevoit să achite doar aproximativ 200 de lei pentru achiziţiile de dinaintea începerii anului şcolar, iar rechizitele au fost luate de la magazinele din oraşul Iaşi.
Citeşte şi: Începe şcoala. Clădiri de lux construite în mai multe localităţi stau goale pentru că nu sunt copii
Pe de altă parte, o mămică din municipiul Iaşi susţine că a cheltuit până acum aproximativ 1.000 de lei, pentru copilul ei.
"Băieţelul meu este în clasa a treia, are nouă ani. Pe rechizite am dat aproximativ 500 de lei, incluzând aici şi nişte manuale alternative. Totodată, pe hăinuţe am dat tot cam 500 de lei. Este vorba despre cămăşuţe, blugi... E necesar! Uniformă au de anul trecut, aşa că nu a mai fost nevoie să cumpărăm. Am dat cam 1.000 de lei până acum", a spus Irina P.
Potrivit acesteia, comitetul de părinţi din cadrul şcolii la care merge băieţelul ei a decis ca fiecare copil să ia câte o floare la început de an şcolar, astfel că această cheltuială nu va fi una foarte mare. "S-a decis ca fiecare copil să ia câte o floare, iar doamna învăţătoare va face un buchet din toate. Vom lua câte un trandafir, iar doamna va avea un buchet de 31 de trandafiri, pentru că sunt 31 de elevi la băieţelul meu în clasă", a încheiat Irina P.
La rândul ei, o altă mămică din municipiul Iaşi, Andreea D., spune că a cumpărat de aproximativ 800 de lei cele necesare fetiţei, dar că se aşteaptă la cheltuieli suplimentare.
"Am o fetiţă care trece în clasa I. Nu e la o şcoală de fiţe, învaţă la Şcoala Nicolae Iorga. Pe haine am dat aproximativ 500 de lei, pe echipament, hăinuţe, adidaşi, etc. Pe rechizite am dat, deocamdată, în jur de 300 de lei, dar încă nu am inclus caietele speciale şi ce mai este necesar. Cumpărăturile le-am făcut dintr-un supermarket, am mai comandat şi de pe Internet unele chestii, dar prea puţine", a spus Andreea D.
Aceasta a adăugat că va lua şi un buchet de flori la început de an şcolar.
"Noi vom duce separat florile. Probabil că un buchet rezonabil se poate cumpăra la 25-30 de lei, deşi vânzătorii au tendinţa să crească preţurile la flori acum, mai ales că este şi sărbătoarea Sfintei Maria în perioada aceasta. Sper să găsesc ceva frumos la ghivechi, vom vedea", a adăugat Andreea D.
În magazinele din Iaşi, preţurile pentru haine şi rechizite variază. Astfel, preţul unei uniforme complete pentru băieţi (pantaloni, cămaşă şi vestă) este cuprins între 80 şi 150 de lei, iar, pentru fete, un costum clasic pentru şcoală costă între 100 şi 120 de lei. De asemenea, preţurile caietelor sunt cuprinse între 0,2 şi 3 lei, în funcţie de magazin sau librărie, în vreme ce preţurile stilourilor variază de la 2,5 lei, până la peste 50 de lei, iar preţul unui ghiozdan este de aproximativ 30-50 de lei.
Târgu-Jiu
Familia Băra a cheltuit pentru cei doi copii, unul în clasa a şaptea şi altul în clasa a noua, suma de 1.200 de lei. Cumpărăturile au fost făcute cu greutate, dintr-un salariu, şi cele necesare au fost alese de Simina, o adolescentă care începe, luni, clasa a IX -a şi de mama ei, Monica Băra, ele venind 50 de kilometri, de la Baia de Fier, să găsească produse mai ieftine la oraş, în Târgu-Jiu.
„Am venit cu fata la cumpărături. Numai un ghiozdan ne costă în jur de 200 de lei, peste 200, plus hainele. Avem doi copii, băiatul e în clasa a VII-a şi fata în clasa a IX-a. Fata a plecat la Novaci, că e la liceu, băiatul rămâne la Baia. Mai au nevoie de haine. Am dat pe două treninguri 410 lei. Deci cam 600 de lei am cheltuit pentru fiecare, cu încălţări cu tot. Ei nu au preferinţe, ne uităm la cele mai ieftine, nu la cele scumpe, că nu sunt bani, lucrează numai soţul, ne descurcăm foarte greu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Monica Băra, femeia de 39 de ani, din comuna Baia de Fier.
Femeia ştie că fiicei sale îi va fi mai greu, este convinsă că la liceu cerinţele sunt altele şi nu ar vrea să sufere pentru că familia ei nu are bani. Spune, însă, că dacă hainele sunt curate, restul nu contează.
„Fata a avut rezultate bune. Este foarte greu în ziua de azi. Colegii se uită, fac diferenţe. Merge cu ce are, asta e. Dacă fac diferenţe e treaba lor. Să fie hainele curate şi în rest nu contează. Mai are şi de anul trecut coperţile caietelor, cele care mai sunt bune le foloseşte”, a mai spus gorjeanca.
În alte cazuri, părinţii au mers la muncă în străinătate, pentru a avea bani pentru ghiozdane, caiete şi uniforme.
„Nu avem un buget anume. Am fost plecată dincolo ca să fac bugetul pentru şcoală. Nu am luat nimic, ne grăbim acum, cu o zi înainte să înceapă şcoala. Sigur că ne uităm la preţuri. Ei sunt la şcoală în Stăneşti. Am pregătit banii, am muncit, acum îi cheltuiesc”, a spus Mihaela, mamă a doi copii, din comuna Stăneşti.
Unii părinţi au mers în magazinele cu rechizite şi haine pentru copii cu lista de cumpărături, în timp ce alţii s-au orientat pe loc. Preferinţele celor mici s-au îndreptat spre eroii din desenele animate, mai ales la ghiozdane personalizate cu aceste personaje, al căror preţ ajunge şi la 200 de lei.
În judeţul Gorj sunt înscrişi aproximativ 60.000 de elevi.
Alba
Majoritatea elevilor care învaţă în mediul rural vin în oraşele din împrejurimi, la începutul anului şcolar, pentru a-şi cumpăra haine şi rechizite, deoarece la magazinele din comună nu găsesc tot ce le trebuie. Pentru fiecare copil, bugetul disponibil este de 500-600 de lei şi în judeţul Alba.
Dorel Felician Petruse, din Arieşeni, are două fete. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că găseşte rechizite în sat, dar pentru haine trebuie să îşi ducă fetele la oraş.
”Găsim rechizite în Arieşeni, dar nu găsim haine şi alegem în oraş, un hypermarket, pentru a cumpăra mai multe. Nu neapărat la mall. Sunt magazine pentru copii, aprovizionate special pentru începerea şcolii. La magazinul din sat o să mai găsim doar rechizite. Dacă nu mai cumpără nimeni, s-au specializat pe altceva şi nu mai aduc special pentru şcoală îmbrăcăminte. S-au reorientat”, a spus Petruse.
Acesta s-a încadrat în 500-600 de lei pentru fiecare copil, bani în care sunt incluse şi hainele pentru prima zi de şcoală.
”Suma aceasta ne-am propus-o şi am încercat să ne încadrăm în ea. Sunt produse care puteau fi şi mai ieftine pentru că acum e rulaj mare şi probabil şi la hăinuţe este la fel. Tot timpul cumpărătorul vrea mai ieftin. Măcar la începerea anului şcolar să aibă haine noi”, a mai spus bărbatul.
De asemenea, tatăl unui băiat din clasa a VII-a, care învaţă în municipiul Alba Iulia, a declarat că 1.000 de lei este o sumă potrivită pentru achiziţionarea celor necesare în prima zi de şcoală.
”Ştiţi cum este, un părinte pentru copilul lui face tot posibilul să aibă ceea ce este mai bun şi nu vrea ca, din cauza altuia care are telefon nu ştiu de care, al lui să se simtă în vreun fel sau altul. Nu pot să vă spun un buget anume, pentru că nu l-am făcut, dar cred că 1.000 de lei, pentru haine şi rechizite, dar şi materiale auxiliare, este o sumă corectă, rezonabilă. Cumpărăm de la noi, din Alba Iulia, dar peste câţiva ani, după ce băiatul va creşte, cred că vom fi nevoiţi să facem un drum de Cluj sau Sibiu, pentru haine, că de rechizite nu se pune problema”, a spus Muntean Gabriel.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe