- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât datorează firmele româneşti furnizorilor de energie. Jumătate din sumă revine CFR
Firme de stat şi private, din care unele în insolvenţă, au datorii către furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumătate sunt ale CFR, potrivit unei asociaţii a companiilor din sectorul energetic.
Cât datorează firmele româneşti furnizorilor de energie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă", se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Reprezentanţii ACUE au arătat că furnizorii sunt forţaţi să-i alimenteze cu energie şi gaze pe clienţii în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Această tendinţă este valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului insolvenţei, prin care clienţii aflaţi în astfel de situaţii să fie obligaţi să-şi achite datoriile, conform sursei citate.
Conducerea ACUE a avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, cărora le-a transmis că liberalizarea pieţeie de energie, chiar dacă este necesară, va cauza "probleme de suportabilitate".
"Este încurajator că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", potrivit ACUE.
Liberalizarea preţurilor la energie electrică pentru populaţie are loc în perioada 2013-2017. Statul s-a angajat să asigure protejarea celor mai vulnerabile categorii.
ACUE a fost înfiinţată anul trecut şi are 25 de membri, între care grupuri precum E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajati şi o au cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian