Câte firme au intrat în insolvenţă în primele opt luni din 2011

Un număr de 13.265 de firme au intrat în insolvenţă în primele opt luni, cu 5,7% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar în acelaşi interval 14.829 de societăţi şi-au suspendat activitatea, în scădere cu 72,8%, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), iar practicienii în insolvenţă estimează pentru întreg anul o stagnare a intrărilor în incapacitatea de plată la nivelul din anul anterior.

Urmărește
904 afișări
Imaginea articolului Câte firme au intrat în insolvenţă în primele opt luni din 2011

Câte firme au intrat în insolvenţă în primele opt luni din 2011 (Imagine: Shutterstock)

În perioada ianuarie-august 2010 au intrat în insolvenţă 14.076 de firme şi şi-au suspendat activitatea 105.500 de societăţi.

În luna august s-au înregistrat 562 insolvenţe, în scădere cu 67% faţă de iulie, când 1.724 de firme nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile, şi cu 37% comparativ cu aceeaşi lună din 2010.

Cele mai multe firme care au apelat la procedura insolvenţei au fost cele din domeniul comerţului, urmate de cele din sectorul construcţiilor şi de cele din industria prelucrătoare.

Distribuţia pe zone poziţionează Bucureşti pe primul loc după numărul firmelor în incapacitate de plată în primele opt luni, cu 1.413 de firme, fiind urmat de Dolj - 935 şi Constanţa - 808.

"Per total, anul 2011 nu va fi cu mult sub nivelul anului 2010 în privinţa numărului de dosare noi de insolvenţă, deoarece al doilea semestru al anului va înregistra un trend ascendent în acest sens. Cauzele acestei evoluţii sunt termenele acordate în a doua parte a anului, precum şi evoluţia mediului economic caracterizat prin menţinerea efectelor crizei financiare şi dificultatea accesării finanţărilor bancare", se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Potrivit CITR, deşi în mod tradiţional principalii iniţiatori ai procedurilor de insolvenţă sunt creditorii, în ultima perioadă numărul dosarelor deschise la cererea debitorului este în creştere. Astfel, în prezent, aproximativ 40% din proceduri sunt iniţiate de debitoare, restul de 60% fiind deschise la cererea creditorilor.

Un procent similar s-a înregistrat şi în anul 2010, având loc o creştere semnificativă faţă de anul 2009, când procentul procedurilor de insolvenţă deschise la cererea debitorului era de aproximativ 15%.

"Influenţa principală în acest sens stă în informarea mai bună a antreprenorilor şi educarea lor în această direcţie, oferindu-le perspectiva acestei opţiuni de redresare economică - reorganizarea. Astfel, treptat tot mai multe companii înţeleg beneficiile reorganizării unei societăţi în incapacitate de plată, depăşind preconcepţia sinonimiei dintre insolvenţă şi faliment", a declarat, în comunicat, Andreea Anghelof, managing partner CITR.

În România erau înregistrate la sfârşitul lunii august 928.765 de firme, condiţiile în care de la începutul anului au fost înmatriculate 95.644 de firme noi, faţă de 75.509 în intervalul similar din 2010.

Anul trecut numărul insolvenţelor a ajuns la 21.692, puţin peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au intrat în incapacitate de plată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici