- Home
- Economic
- BRUXELLES, (04.12.2013, 13:24)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR
Comisia Europeană (CE) a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi în valoare totală de 1,71 miliarde euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi.
Urmărește
258 afișări
CE a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR (Imagine: Mediafax Foto)
Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.
Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancţionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.
Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.
"Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane", a declarat în comunicat Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE pentru concurenţă.
Amenzile anunţate miercuri au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înţelegere cu CE.
În zona derivatelor pe dobânzile la euro, activităţile de tip cartel constatate au avut loc în perioada septembrie 2005 - mai 2008. Scopul asocierii a fost să distorsioneze evoluţia normală a indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate. Traderii diferitelor bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituţii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar şi strategiile de trading şi de stabilire a preţurilor, se arată în comunicatul CE.
Banca britanică Barclays a fost de asemenea implicată în cartelul care a vizat manipularea dobânzilor la euro, însă nu a fost amendată deoarece a dezvăluit neregulile către CE. Amenzile dispuse împotriva Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale au fost reduse datorită cooperării băncilor cu anchetatorii, pe lângă scăderea de 10% obţinută prin înţelegerea cu CE.
Credit Agricole (Franţa), HSBC (Marea Britanie) şi JPMorgan (SUA) au refuzat înţelegerea propusă de CE şi sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sancţiuni.
Pe piaţa derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni japonezi, activităţi de tip cartel au fost constatate în perioada 2007-2010. Neregulile includ discuţii între traderii băncilor participante privind datele transmise de acestea în vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. De asmeenea, traderii împărtăşeau ocazional informaţii sensibile privind poziţiile pe piaţă şi evoluţia viitoare a datelor pe baza cărora se calculează indicii de dobândă pe piaţa interbancară la yeni, inclusiv Euroyen TIBOR, referinţa pe piaţa de la Tokyo. Băncile acuzate sunt UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup şi JPMorgan, iar casa de brokeraj RP Martin a facilitat colaborarea, notează CE.
Banca elveţiană UBS a fost de asemenea implicată în activităţile ilegale, dar nu a fost sancţionată pentru că a dezvăluit existenţa cartelului către CE. Citigroup, Deutsche Bank, RBS şi RP Martin au primit amenzi reduse datorită cooperării cu anchetatorii, pe lângă scăderea cu 10% a sancţiunilor după ce au acceptat înţelegerea propusă de Comisie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe