CE anunţă paşi pentru ridicarea suspendării unor plăţi către România

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că avansează în ceea ce priveşte ridicarea suspendării plăţilor în valoare de 37,2 milioane de euro pentru România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

543 afișări
Imaginea articolului CE anunţă paşi pentru ridicarea suspendării unor plăţi către România

CE anunţă paşi pentru ridicarea suspendării unor plăţi către România

Potrivit unui comunicat al Comisiei, CE a adoptat două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii în valoare de 714 milioane de euro către Portugalia şi a plăţii în valoare de 37,2 milioane de euro către România (fără prefinanţare), după ce a recunoscut progresele înregistrate în implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă respective ale acestor ţări.

Acest lucru survine după suspendările anterioare, când Comisia constatase că anumite jaloane şi ţinte nu fuseseră atinse în mod satisfăcător în cea de a treia şi a patra cerere de plată ale Portugaliei şi în cea de a doua cerere de plată a României.

„Comisia a constatat că două jaloane specifice din cea de a doua cerere de plată a României nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Acest fapt a dus la reţinerea unei sume de 53,4 milioane EUR. După suspendarea iniţială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Acum, Comisia a constatat că România a luat măsuri pentru a se asigura că o parte din jaloanele restante au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mai precis, în iunie 2023 s-a considerat că jalonul 129, legat de capacităţile de producţie a hidrogenului verde, precum şi jalonul 133, privind investiţiile în instalaţii de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care fuseseră atinse în mod satisfăcător, acordându-i totodată timp suplimentar pentru a îndeplini cerinţele restante”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, România a implementat o serie de acţiuni eficace, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro care corespunde acestui jalon.

În ceea ce priveşte jalonul 129, Comisia a informat România că îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, recunoscând totuşi progresele realizate pentru finalizarea acestuia. România are acum la dispoziţie două luni pentru a trimite observaţii suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129.

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi de investiţii menite să consolideze economia ţării. Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 33 % din totalul fondurilor prevăzute în planul României, fiind îndeplinite 14 % din toate jaloanele şi ţintele din plan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici