- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.12.2017, 15:53)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce autostrăzi şi drumuri expres vor intra în faza de proiectare în 2018
Anul viitor vor fi lansate procedurile de achiziţie publică a proiectării şi execuţiei unor drumuri expres şi autostrăzi care „vor conecta regiunea Moldovei cu celelalte provincii istorice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Ministerul Transporturilor (MT).
Urmărește
5139 afișări
Autostrăzi şi drumuri expres care vor intra în faza de proiectare în 2018
„Sunt primii paşi concreţi pentru pregătirea fazelor premergătoare demarării construcţiei autostrăzilor Iaşi - Târgu Mureş, Iaşi-Ungheni şi Bacău-Braşov, drumul de mare viteză Paşcani-Siret şi a legăturii Paşcani-Bacău, pe coridorul 9 Pan-European”, precizează Ministerul Transporturilor.
Tot în anul 2018 urmează să înceapă construcţia Variantei de Ocolire Bacău, după parcurgerea celor 6 luni destinate proiectării.
Autostrada Iaşi - Târgu Mureş (A8 - MONTANA, Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni) este un proiect a cărui valoare estimată este de circa 9 miliarde de euro, iar Ministerul Transporturilor a purtat deja discuţii cu importante instituţii financiar-bancare pentru identificarea soluţiilor de finanţare. „În baza contractului consultanţă cu experţii Băncii Europene de Investiţii, CNAIR a avut o întâlnire tehnică de lucru pentru acest obiectiv. Există astfel posibilitatea ca în anul 2018 să fie parcurse etape importante în implementarea acestui proiect”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Curtea de Justiţie a UE amendează în premieră Comisia Europeană pentru încălcarea GDPR
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Burduja: Gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut
Pentru realizarea unei legături rutiere rapide între Moldova şi Transilvania, CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) desfăşoară în paralel demersuri care vizează procesul de implementare a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
În baza contractului pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire a Municipiului Bacău, CNAIR va începe anul viitor construcţia primilor 17 km ai Autostrăzii Moldova.
Tot anul viitor va începe prima fază pentru construirea a 78 km de autostradă, între Târgu Neamţ şi Iaşi, în baza unei proceduri de licitaţie pentru servicii de proiectare şi execuţie
Aceste proiecte vor însuma 95 de km de infrastructură modernă, pentru regiunea Moldova.
„Pe Coridorul 9 Pan European, CNAIR pregăteşte implementarea Tronsonului Bucureşti-Paşcani, cu o lungime de 82 de km, din care se va desprinde legătura Paşcani – Bacău”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, în anul 2018 va începe procedura de achiziţie publică pentru servicii de proiectare destinate Autostrăzii Bacău-Braşov (190 km).
Potrivit MT, graficul demarării acestor proceduri destinate execuţiei a 329 de kilometri de infrastructură modernă, arată astfel:
- În luna februarie 2018 este estimată finalizarea perioadei de evaluare a ofertelor şi comunicarea rezultatului procedurii pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a Proiectului Tehnic destinat drumului de mare viteză Ploieşti-Buzău, cu o lungime de 65 de km. Se estimează că în luna aprilie 2018 va fi semnat contractul, după parcurgerea etapei de depunere şi soluţionare a contestaţiilor.
- Pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a Proiectului Tehnic destinat drumului de mare viteză Buzău-Focşani, este de asemenea estimată finalizarea perioadei de evaluare a ofertelor şi comunicarea rezultatului procedurii în luna februarie. Şi în acest caz se ia în calcul semnarea în luna aprilie 2018 a contractului pentru cei 72 de km ai proiectului.
- Aceleaşi repere calendaristice sunt estimate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate şi a Proiectelor Tehnice, dar şi pentru semnarea contractelor destinate drumurilor de mare viteză Focşani-Bacău, cu o lungime de 110 km şi Bacău-Paşcani, în lungime de 82 de km.
„Ca urmare a realizării acestor documentaţii tehnice, în baza unor calcule şi argumente temeinice, se va stabili tipul de drum de mare viteză, la un standard minim acceptat de drum expres. Nu este exclus standardul de autostradă, dar este nevoie de o argumentare a acestei potenţiale soluţii. Aceasta deoarece standardele impuse de MPGT (n.n.- Master Planul Genereal de Transport) în materie sunt minimale, iar abordarea este una generală şi nu una de detaliu. Denumirea serviciilor de proiectare are în vedere corelarea cu prevederile MPGT la nivelul clasificării noului drum care urmează să fie implementat, fără a fi însă limitat la acesta”, precizeazăî Ministerul Transporturilor.
În vederea pregătirii pentru implementarea lucrărilor de execuţie, CNAIR SA va lansa anul viitor proceduri de achiziţie publică pentru servicii de proiectare destinate mai multor obiective.
Astfel, pe traseul autostrăzii Iaşi-Ungheni, cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri, este necesară refacerea traseului, ca urmare a repoziţionării podului de la Ungheni. Aceasta atrage după sine necesitatea refacerii traseului şi implicit a documentaţiei tehnice pentru implementarea lucrărilor de execuţie.
Procedurile de achiziţie publică vor viza inclusiv drumul de mare viteză Paşcani-Siret, cu o lungime de aproximativ 120 de Km. Acest proiect va finaliza practic Coridorul 9 Pan-European şi va oferi un nivel optim de accesibilitate la nivel naţional şi european.
„În concluzie, anul viitor urmează să fie demarate demersurile pentru implementarea fazei de proiectare şi execuţie a 95 de km de autostradă. În plus, în anul 2018 vor fi parcurse mare parte din etapele tehnice necesare elaborării documentaţiei tehnice pentru implementarea celor 329 de km de drum de mare viteză”, menţionează Ministerul Transporturilor.
Pentru alţi 145 de kilometri de autostradă sau drum expres vor fi lansate anul viitor procedurile de achiziţie publică. Se are în vedere în acest calcul inclusiv semnarea şi demararea contractelor.
„CNAIR va mai pregăti implementarea unor lucrări de execuţie pentru conexiunea cu Transilvania, pentru care, din păcate, nu au fost parcurse etapele ori au fost insuficient parcurse în planificarea precedentă. Pentru realizarea unei conexiuni corespunzătoare cu zonele istorice ale României, anul viitor va fi pregătită, în vederea implementării spre execuţie, inclusiv documentaţia destinată autostrăzii Braşov-Bacău, cu o lungime de aproximativ 190 de kilometri”, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump amenință că „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu” dacă ostaticii nu sunt eliberați
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: FT: Cazul Poloniei reflectă TENSIUNI în UE/ România, una dintre ţările criticate pentru starea democraţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suedia recuperează ancora petrolierului „flotei fantomă” a Rusiei în cazul sabotării cablului Estlink 2
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce a postat Ingrid Baciu, înainte să fie găsită moartă în casă: 'Câtă durere, dezamăgire și trădare să îndure?'
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe