CE clasează mai multe proceduri de infringement pentru România legate de transport, TVA şi alegeri

Comisia Europeană a adoptat, vineri, mai multe decizii de clasare a unor proceduri de infringement referitoare la România, legate de exercitarea dreptului de a fi ales pentru PE, echipamentele maritime, drepturile pasagerilor şi implementarea sistemului TVA la încasare, potrivit MAE.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului CE clasează mai multe proceduri de infringement pentru România legate de transport, TVA şi alegeri

CE clasează mai multe proceduri de infringement pentru România legate de transport, TVA şi alegeri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Toate deciziile adoptate de CE cu privire la acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement procedures) referitoare la România privesc clasarea unor cauze.

"Astfel, Comisia a clasat: cauza 2014/2038 privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2013/1/UE de modificare a Directivei 93/109/CE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi", se arată în comunicatul MAE.

O altă cauză priveşte necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2012/32/UE de modificare a Directivei 96/98/CE privind echipamentele maritime.

De asemenea, au fost clasate: "cauza 2014/0197 privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei de punere în aplicare 2012/37/UE de modificare a anumitor anexe la Directivele 66/401/CEE şi 66/402/CEE în ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească seminţele de Galega orientalis Lam., greutatea maximă a unui lot de seminţe de anumite specii de plante furajere şi dimensiunea eşantionului de Sorghum spp; cauza 2014/2044 privind neîndeplinirea obligaţiilor de notificare a măsurilor naţionale de implementare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1177/2010 privind drepturile pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe căi navigabile interioare şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 (dosar EU-Pilot); cauza 2014/4155 privind implementarea sistemului TVA la încasare (dosar EU-Pilot)".

În prezent, sunt în curs 58 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisie împotriva României. Dintre acestea, 56 se află în faza precontencioasă şi 2 pe rolul CJUE. În ceea ce priveşte acţiunile aflate în faza precontencioasă, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 27 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

De la data aderării şi până la acest moment, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a României în cadrul vreunei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, precizează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici