CE: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică a unor state UE

O escaladare a tensiunilor în raport cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, care să conducă la probleme majore cu livrările de petrol şi gaze şi la creşterea preţurilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE, avertizează Comisia Europeană.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului CE: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică a unor state UE

CE: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică a unor state UE (Imagine: Shutterstock)

"Dacă intensificarea tensiunilor în raport cu Rusia va conduce la perturbări majore în aprovizionarea cu petrol şi gaze, cu o creştere puternică a preţurilor, impactul negativ asupra câtorva state membre ar putea fi semnificativ", notează Comisia Europeană (CE) în prognoza economică de primăvară.

Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de creştere economică ale Rusiei. Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică pentru Rusia la 1% în acest an şi 2% anul viitor, faţă de estimările de 2,3% pentru 2014 şi 2,7% pentru 2015 înaintate în prognoza economică de iarnă, publicată în luna februarie.

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.

O deteriorare şi mai acută a situaţiei economice a Rusiei nu poate fi exclusă, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare şi impactului riscurilor geopolitice asupra încrederii, se arată în raportul CE.

"Perspectiva economică pentru Rusia, unde avea loc deja o încetinire a creşterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la începutul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata şi gravitatea situaţiei", notează CE.

Tensiunile dintre Vest şi Rusia privind criza din Ucraina ar putea afecta creşterea economică a Bulgariei, Ciprului, Finlandei şi ţărilor baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit prognozei CE.

În cazul Bulgariei, dependenţa sectorului energiei de importurile de gaze naturale din Rusia "ar putea deveni o povară asupra creşterii economice" în cazul apariţiei unor probleme cu aprovizionarea.

Pentru Estonia, criza din Ucraina ar putea afecta atât comerţul cu Rusia, cât şi investiţiile directe de la investitori din ţara vecină.

Exporturile Ciprului ar putea avea de suferit având în vedere legăturile comerciale semnificative ale acestui stat cu Rusia, dacă se vor manifesta "efecte negative de revărsare" ale tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, notează CE.

Criza din Ucraina ar putea avea repercusiuni asupra comerţului şi încrederii investitorilor din regiune, reia Executivul UE în raportul asupra economiei Letoniei.

Economia letonă va fi afectată în acest an de "limitarea" cererii din partea unor parteneri comerciali importanţi, în principal Rusia, iar volatilitatea recentă a rublei ruseşti ar putea pune presiune asupra exportatorilor letoni, notează CE. În consecinţă, exportatorii ar putea încerca să limiteze costul forţei de muncă prin "planuri mai conservatoare privind angajările".

În cazul Lituaniei, o încetinire mai accentuată a creşterii economice în Rusia şi în regiunea Comunităţii Statelor Independente ar putea afecta comerţul şi încrederea, cu un posibil impact asupra cererii interne.

Finlanda ar putea resimţi un impact economic semnificativ în cazul unei noi deteriorări a situaţiei economice a Rusiei sau apariţiei unor restricţii asupra comerţului cu Rusia, avertizează CE.

CE a urcat prognoza privind creşterea economică a UE în acest an la 1,6%, de la 1,5% cât anticipa în februarie, în timp ce pentru anul următor a menţinut estimarea la 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici