- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.12.2012, 19:34)
- Departamentul Eveniment
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE recomandă statelor membre întocmirea unor "liste negre" cu paradisurile fiscale
Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale şi să le plaseze pe "liste negre" naţionale, dar şi să gestioneze problemele ce permit unor firme să evite plata impozitelor la un nivel just.
Urmărește
534 afișări
CE recomandă statelor membre întocmirea unor "liste negre" cu paradisurile fiscale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit Reprezentanţei CE, Comisia a prezentat, joi, un plan de acţiune pentru a reacţiona mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale.
Planul conţine un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât şi viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să îşi protejeze bazele de impozitare şi să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
"Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune şi fraudă fiscală. Această sumă nu este doar o pierdere scandaloasă de venituri foarte necesare, ci şi o ameninţare la adresa impozitării corecte. În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naţionale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluţii unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei pieţe unice, într-o economie globalizată, neconcordanţele şi lacunele din legislaţiile naţionale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esenţială o poziţie puternică şi coerentă a UE împotriva evazioniştilor şi a celor care îi favorizează", a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Šemeta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ca primă acţiune imediată, CE a adoptat două recomandări menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate şi coordonate cu privire la anumite probleme stringente.
Prima recomandare, arată sursa citată, prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaţionale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale şi să le plaseze pe "liste negre" naţionale. De asemenea, sunt prezentate măsuri detaliate destinate să convingă aceste ţări din afara UE să aplice standardele de guvernanţă ale UE.
A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă, fiind sugerate modalităţi de a aborda aspecte tehnice şi lacune juridice pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel just.
"Statele membre sunt încurajate să îşi revizuiască convenţiile privind evitarea dublei impozitări, pentru a evita ca ele să determine absenţa totală a obligaţiilor fiscale. Statele membre ar trebui să adopte şi o regulă generală comună antiabuz, în temeiul căreia ele ar putea să ignore orice înţelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale şi să stabilească în schimb impozite pe baza activităţii economice propriu-zise", se mai arată în comunicat.
Alte iniţiative prevăzute în planul de acţiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Număr de identificare fiscală la nivelul UE, o revizuire a dispoziţiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum şi ghiduri comune de urmărire a fluxurilor financiare.
În scopul de a îmbunătăţi şi mai mult activitatea din cadrul UE referitoare la concurenţa fiscală dăunătoare, statele membre sunt încurajate să revigoreze activităţile referitoare la Codul de conduită al UE privind impozitarea întreprinderilor. În cazul în care soluţiile de eliminare a anumitor neconcordanţe nu sunt convenite şi puse în aplicare în timp util şi în mod eficient, Comisia, dacă este cazul, va elabora propuneri legislative în acest sens. Se recomandă, de asemenea, extinderea sferei de cuprindere a codului de conduită prin includerea de regimuri fiscale speciale pentru persoanele fizice foarte bogate.
Comisia, pentru a se asigura că planul de acţiune prezentat este aplicat, va înfiinţa instrumente de monitorizare activă şi tabele de punctaj noi, pentru a menţine ritmul în lupta împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale. O nouă Platformă pentru buna guvernanţă fiscală va monitoriza şi va raporta cu privire la aplicarea de către statele membre a recomandărilor.
Planul de acţiune şi recomandările vor fi prezentate Consiliului miniştrilor de finanţe al UE şi Parlamentului European.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe