- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.04.2018, 16:48)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce trebuie să facă România pentru economia socială în perioada preşedinţiei Consiliului UE
În contextul în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în perioada ianuarie-iunie 2019, este important să milităm pentru o mai bună finanţare a economiei sociale, a declarat joi Irina Sânziana Opincaru, cercetător la Institutul de Economie Socială.
Urmărește
564 afișări
Ce trebuie să facă România pentru economia socială în perioada preşedinţiei Consiliului UE
Joi, în cadrul unei conferinţe, a fost lansat brief-ul „Economia socială în programul preşedinţiilor Consiliului Uniunii Europene. Perspective pentru România la Preşedinţia Consiliului UE”, care conţine propuneri pentru preşedinţia Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, priorităţi şi idei de evenimentele pe care Guvernul le va organiza în acea perioadă.
„Noi considerăm că acest brief poate îmbunătăţi capitolul social din Afaceri Sociale din documentul României. Nu ne facem mari speranţe că România va avea economia socială ca prioritate, după cum ştiţi trebuie să preluăm o parte din priorităţi de la colegii din faţa noastră (Austria), şi să predăm după aceea colegilor finlandezi, deci există întotdeauna o negociere cu privire la aceste priorităţi, comisie, şi trialog, cum se numeşte acest trio. Sperăm ca România să privească acest domeniu ca unul cheie atât pentru ţară, cât şi pentru Uniune”, a precizat Ionuţ Sibian, director executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, care dezvoltă Platforma de Sprijin RO2019 a societăţii civile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit documentului, în contextul Cadrului Financiar Multianual în perioada preşedinţiei, România ar trebui să încurajeze şi suţină formele de economie socială ca prioritate, să direcţioneze atenţia asupra rolului organizaţiilor economiei sociale în sectoarele agricol şi rural, inclusiv explorarea contribuţiei cooperativelor la producerea şi distribuţia produselor agricole.
„Pornind de la punctele centrale ale Declaraţiei de la Madrid şi de la concluziile Consiliului din decembrie 2015 (Promovarea economiei sociale ca factor-cheie al dezvoltării economice şi sociale în Europa) Preşedinţia Română ar putea propune Comisiei Europene să elaboreze un Plan de acţiune cuprinzător pentru economia socială, care să se regăsească în noul Cadru Financiar Multianual”, arată raportul.
O altă directivă pe care România ar trebui să o urmeze în 2019 ar fi solicitarea Comisiei Europene de adaptare a politicilor IMM la nevoile diferitelor forme de întreprinderi, inclusiv întreprinderile din economia socială, şi continuarea şi susţinerea relaţiilor de colaborare şi transfer de know-how între organizaţiile româneşti de economie socială şi organizaţiile europene de acelaşi fel.
„Continuarea eforturilor privind evaluarea şi raportarea rezultatelor sociale şi economice obţinute de aceste entităţi, precum şi continuarea eforturilor de deschidere a pieţei europene pentru produsele şi serviciile furnizate de sector”. De asemenea, „în strânsă legătură cu punctele Declaraţiei de la Madrid, România poate să înceapă un proces de consultare cu instituţiile europene cu privire la modul în care economia socială ar putea contribui la punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale (proclamaţia inter-instituţională adoptată la Summitul de la Göteborg, în 17 noiembrie 2017)”, arată brief-ul.
Cele mai recente date colectate la nivel european arată că economia socială este un domeniu important pentru dezvoltarea economică şi socială a statelor membre UE.
În raportul CESE „Evoluţii recente ale economiei sociale în Uniunea Europeană”, publicat în toamna anului 2017, „regăsim un peisaj înfloritor al acestui sector, care număra în 2015 peste 13 milioane de locuri de muncă (echivalentul a peste 6% din forţa de muncă din UE-28), mai mult de 82 de milioane de voluntari, peste 232 de milioane de membri în cooperative, organizaţii mutuale şi alte entităţi similare şi aproape 3 milioane de organizaţii şi întreprinderi”, a precizat Irina Sânziana Opincaru, autoarea raportului.
Conform brief-ului, în România sectorul economiei sociale înregristrează o creştere constantă. „La sfârşitul anului 2015, sectorul angaja peste 136.000 de persoane - cu 4% mai mult decât în 2012 (FDSC, 2014), în aproape 50.000 de întreprinderi - cu 25% mai mult decât în 2012 (CESE, 2017), incluzând cooperative, case de ajutor reciproc ale salariaţilor sau pensionarilor, societăţi mutuale, asociaţii şi fundaţii şi alte organizaţii de economie socială recunoscute de lege. Mai mult decât atât, peste 3 milioane de cetăţeni români sunt înregistraţi ca membri şi beneficiari direcţi ai acestor entităţi”, arată raportul.
Citeşte şi: Petre Daea: România este ruptă din punct de vedere agricol, drumul corect este zootehnizarea ţării
Citeşte şi: Indicele ROBOR la 3 luni urcă din nou, la 2,46%, nivel pe care nu l-a mai atins din decembrie 2013
Citeşte şi: Cea mai bună apă din România va curge la robinet în staţiunile de pe litoral. Investiţia va depăşi 60 de milioane de euro
Citeşte şi: APIA nu are zile libere în minivacanţa 30 aprilie - 1 Mai, birourile vor fi deschise pentru fermieri
Citeşte şi: O bursă de studii de 10.000 de euro pentru un tânăr pasionat de universul vinurilor, acordată de un celebru Festival în Bucureşti
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Petre Daea: România este ruptă din punct de vedere agricol, drumul corect este zootehnizarea ţării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe