Cea mai mare tranzacţie anunţată pentru 2010 ar putea eşua; Prudential se ceartă cu AIG pe preţ
Încercările grupului britanic Prudential de a negocia un preţ mai mic decât cel convenit, de 35,5 miliarde de dolari, pentru divizia asiatică a American International Group (AIG) au eşuat, după refuzul asigurătorului american de a modifica acordul, punând în pericol tranzacţia, transmite Bloomberg.
Cea mai mare tranzacţie anunţată pentru 2010 ar putea eşua; Prudential se ceartă cu AIG pe preţ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prudential vrea reducerea preţului la 30,4 miliarde de dolari, a anunţat marţi într-un comunicat compania britanică.
Pe de altă parte, AIG "va respecta termenii originali ai acordului anunţat anterior cu Prudential", se arată într-un comunicat al grupului american.
Acţiunile Prudential au urcat cu până la 4,8% pe bursa de la Londra după apariţia informaţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"S-a terminat. AIG a ucis practic tranzacţia", a comentat un analist londonez.
O sursă apropiată discuţiilor a declarat săptămâna trecută că directorul general al Prudential, Tidjane Thiam, încearcă să renegocieze termenii achiziţiei, după ce mai mulţi acţionari, printre care fondul american BlackRock Inc., au avertizat că preţul este prea mare.
Eşuarea tranzacţiei va întârzia semnificativ strategia de extindere în Asia a lui Thiam, dar şi planurile AIG de a restitui ajutoarele de stat de 182,3 miliarde de dolari primite de la guvernul american în urma crizei financiare.
"E o tranzacţie moartă. Prudential vor fi nevoiţi să încerce o retragere elegantă acum. Este o greşeală foarte costisitoare", a arătat un reprezentant al Cavendish Asset Management din Londra.
La cotaţia actuală, de circa 561,5 pence pe acţiune, capitalizarea Prudential se ridică la 14,3 miliarde lire. Pe 26 februarie, ultima şedinţă bursieră înainte de anunţarea acordului cu AIG, o acţiune Prudential valora 602,5 pence.
Revizuirea propusă de Prudential oferea un preţ total de 30,4 miliarde de dolari, din care 23 miliarde de dolari în cash, potrivit comunicatului companiei britanice. În urma refuzului AIG de a reveni asupra termenilor contractului, Consiliul de Administraţie al Prudential va analiza situaţia şi va anunţa o decizie "la timpul potrivit".
În fapt, încercarea Prudential de a prelua divizia asiatică a AIG a fost afectată de mai multe greşeli în relaţia cu autorităţile şi cu acţionarii. Compania, cu o tradiţie de 162 de ani, dorea să finanţeze parţial tranzacţia printr-o emisiune de drepturi de preempţiune de 21 miliarde de dolari, care ar fi fost cea mai mare astfel de operaţiune derulată vreodată pentru o achiziţie, într-o perioadă de turbulenţe şi neîncredere pe pieţele de capital din întreaga lume.
Totodată, Thiam a fost criticat de acţionari pentru că a acceptat, în martie, o poziţie în conducerea grupului francez Societe Generale. La o zi după criticile dure venite din partea acţionarilor, directorul general al Prudential şi-a inversat decizia.
În plus, asigurătorul britanic a fost nevoit să întarzie în mai debutul emisiunii de drepturi, după ce autorităţile din Marea Britanie au cerut companiei să-şi majoreze rezervele de capital.
Totodată, Neptune Investment Management, investitor londonez al Prudential, a anunţat miercurea trecută că a mobilizat 20% dintre acţionari împotriva preluării diviziei asiatice a AIG. Ştiind că are nevoie de sprijinul a 75% dintre acţionari pentru a putea realiza achiziţia, Thiam s-a lansat două zile mai târziu într-un efort de a convinge AIG să accepte un preţ mai mic.
Dacă ar fi avut loc tranzacţia, noul grup ar fi avut o capitalizare de 60 miliarde de dolari până în 2013 şi ar fi fost cel mai mare asigurător de viaţă din Hong Kong, Singapore, Malaezia, Tailanda, Indonezia, Filipine şi Vietnam.
Acordul dintre Prudential şi AIG este cea mai mare tranzacţie anunţată pentru acest an la nivel mondial. Dacă afacerea va eşua oficial, Prudential ar pierde toate cele 850 milioane lire sterline cheltuite până acum pe consilieri, comisioane şi alte costuri legate de achiziţie. Consilierii grupului britanic sunt Credit Suisse Group AG, JPMorgan Cazenove, Lazard LLC şi Nomura Holdings Inc. De cealaltă parte, AIG este sfătuit de Blackstone Group, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Morgan Stanley.
AIG ar putea reveni la intenţia mai veche de a derula o ofertă publică la divizia asiatică dacă Prudential decide să se retragă din acord şi va primi despăgubiri de 153 milioane de lire de la compania britanică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace