Cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc după criză: Ion Ţiriac vinde participaţia de 45% din UniCredit Ţiriac Bank către grupul Italian

Omul de afaceri Ion Ţiriac a decis să vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii, în cadrul opţiunii de exit convenite între acţionari, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Urmărește
2923 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc după criză: Ion Ţiriac vinde participaţia de 45% din UniCredit Ţiriac Bank către grupul Italian

Ion Ţiriac (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc după criză.

Ion Ţiriac deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. - 24,8310361% din capitalul social şi Vesanio Trading Limited - 20,2286933% din capitalul social.

Publicaţia italiană Messaggero scrie că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacţiei să aibă loc până la Crăciun.

Potrivit Messaggero, citat de Reuters, pentru participaţia deţinută de Ion Ţiriac, UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial în numerar.

Contactat, omul de afaceri Ion Ţiriac nu a dorit să comenteze aceste informaţii. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat: "Nu avem de comemtat pe acest subiect, având în vedere că nu obişnuim să comentăm zvonuri de presă sau din piaţă".

Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania SA.

UniCredit Ţiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a finalizat în 2007.

Conform raportului anual pe 2012 al grupului italian UniCredit, potrivit standardelor IFRS, UniCredit Bank Austria, divizia internaţională prin care grupul italian UniCredit controlează majoritatea afacerilor pe care le are în regiune, raportează o deţinere de 95,56% la UniCredit Ţiriac Bank, deşi dreptul de vot era de 50,6%. UniCredit a introdus menţiunea privind deţinerea de 95,5% întrucât era obligată să cumpere pachetul lui Ion Ţiriac atunci când omul de afaceri ar fi dorit să exercite această opţiune.

La sfârşitul lui 2013, UniCredit Ţiriac se afla pe poziţia a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 7%, după BCR, BRD şi Banca Transilvania.

Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania SA - banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Ţiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania SA - banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

După ieşirea omului de afaceri din acţionariatul băncii grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controlează un grup de firme specializat în mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Divizia Auto Ţiriac Holdings include Ţiriac Auto, importatorii (Hyundai Auto Romania, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Ţiriac Auto Rulate şi Auto Stop. Pe partea de real estate, Ţiriac deţine Clubul Rezidenţial Stejarii şi Residenz, trei centre de afaceri (central Ţiriac, Nouveau şi Vama Poştei), 18 showroomuri în Bucureşti şi în ţară, spaţii comerciale (Metro Punct Piatra Neamţ) şi Praktiker din Târgu-Mureş, clădirea flotei de aeronave din Otopeni şi 1.100 de hectare în spaţii intravilane în întreaga ţară.

Pe lângă participaţia de 45% din Unicredit Ţiriac Bank, grupul Ţiriac mai controlează prin altele 44% din compania de asigurări Allianz Ţiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi 15% din grupul de retail Metro România.

Profitul net consolidat al UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a crescut cu 18% în primul trimestru al acestui an, la 72,1 milioane de lei (16,0 milioane de euro), a anunţat banca.
Veniturile operaţionale au atins 375 milioane de lei, cu 0,5% mai mult faţă de primul trimestru al anului trecut, pe fondul avansului cu 9% al veniturilor nete din comisioane şi al evoluţiei pozitive a veniturilor obţinute din tranzacţionare.

Cheltuielile operaţionale s-au plasat la 178 milioane de lei, în urcare cu 4%, ceea ce a condus la obţinerea unui profit operational de 197 milioane de lei, în scădere cu 2,5%. Provizioanele aferente riscului de credit au înregistrat o scădere de 11%, la 112 milioane de lei.

Potrivit băncii, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins nivelul de 10%, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 1,1%. Raportul dintre costuri şi venituri a fost 47,4%, în scădere cu 1,3 puncte procentuale faţă de finalul anului 2013. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilanţ a crescut faţă de finalul anului 2013, atingând nivelul de 10,7%.
Depozitele atrase de la clientelă s-au plasat la 13,6 miliarde de lei la finalul lui martie. Raportul dintre credite şi depozite a fost de 135%.

Banca se situează cu mult peste limitele impuse de Basel III, atât în ceea ce priveşte rata adecvării capitalului (14,12%), cât şi rata fondurilor proprii de nivel I de bază (13,5% versus 4,5% nivelul reglementat).

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat primul trimestrul cu un număr de 188 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor pentru UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.116.
Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Profitul net individual al UniCredit Ţiriac a scăzut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub câştigul raportat la nouă luni, în condiţiile în care provizioanele la nivelul grupului au urcat în ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.

În conformitate cu situaţiile financiare individuale întocmite de UniCredit Ţiriac, banca a înregistrat la 31 decembrie venituri operaţionale totale de 1,384 miliarde lei (313,2 milioane euro), în creştere cu 10,8% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al băncii remis MEDIAFAX.

În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 8,7%, până la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operaţional s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), în urcare cu 13% faţă de anul precedent.

Profitul net al băncii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, în scădere faţă de finalul anului 2012. Potrivit raportului directoratului UniCredit Ţiriac, banca a realizat în 2012 un profit net calculat la nivel individual de 173,1 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici