Cel mai bine plătit executiv român. Cine este românul ce a fost remunerat cu 7,6 mil. dolari

Silviu Popovici, executivul român care deţine funcţia de CEO al PepsiCo Europe, un gigant cu venituri de 13,7 mld. dolari, a avut în 2023 o remuneraţie totală de 7,6 milioane de dolari, cu 1,7 milioane de dolari mai puţin decât în anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor din raportului companiei.

Urmărește
2973 afișări
Imaginea articolului Cel mai bine plătit executiv român. Cine este românul ce a fost remunerat cu 7,6 mil. dolari

Această sumă include salariul, acţiunile, dar şi alte beneficii. Conform ultimelor date ale ZF, prin acest pachet salarial, Popovici este cel mai bine plătit executiv român. Doar salariul managerului a fost de 791.000 de dolari, în creştere circa 27.000 de dolari.

Evoluţia salariului încasat de român vine în contextul în care veniturile nete ale gigantului PepsiCo au ajuns în 2023 la 91,4 miliarde de dolari, în creştere cu 6% faţă de anul anterior, conform raportului companiei.  În aceeaşi perioadă, profitul operaţional „core“ (core operating profit) are plus 13%, la 13,8 mld. de dolari. La veniturile nete, PepsiCo Europe contribuie cu 15%, la fel ca în 2022, însă la profitul oferaţional „core” a ajuns să contribuie cu 12% faţă de 10% în 2022.

Din poziţia actuală, românul este unul dintre cei mai puternici cinci executivi din cadrul PepsiCo. Ca remuneraţie în 2023, el este al cincilea cel mai bine plătit. Cel mai bine plătiţI sunt Ramon L. Laguarta, preşedintele boardului şi CEO-ul grupului (remuneraţie  de 33,9 mil. dolari), şi Hugh F. Johnson, vice-preşedinte şi CFO (remuneraţie de 15,7 mil. dolari).

Cum a început cariera lui Silviu Popovici în industria băuturilor?

Originar din Suceava, Silviu Popovici a fost profesor de fizică înainte de a-şi începe cariera în industria bunurilor de larg consum. El a terminat Facultatea de Fizică din Iaşi şi deţine o diplomă de master în administrarea afacerilor la London Business School şi de asemenea a absolvit programul Advanced Management din cadrul Harvard Business School. Executivul român deţine funcţia actuală din 2019, anterior conducând regiunea Europa - Africa sub-sahariană.

“În 1993, imediat după facultate, unul dintre prietenii mei cei mai buni s-a angajat la o firmă care vindea ţigări. A primit un Ford Mondeo ca maşină de serviciu, ceea ce mie, la momentul acela, mi s-a părut extraordinar“, povestea anterior Popovici pentru ZF.

Aşa a venit practic decizia de a renunţa la învăţământ şi a găsi un job la o companie mare.

La scurtă vreme, a citit un anunţ în ziarul local pentru o poziţie de supervizor de vânzări la Coca-Cola şi a decis să dea un telefon. A fost angajat şi i s-a oferit un Olcit ca maşină de serviciu. După doi ani se muta la Iaşi să se ocupe de vânzările companiei în Moldova, după cum povestea el în unul dintre primele interviuri acordate ZF.

După alţi trei ani a dat băuturile răcoritoare pe medicamente şi s-a mutat la Bucureşti pentru a lucra ca director general al Pharmavit, în cadrul companiei farmaceutice Bristol-Myres-Squibb.

În 1998, după doar un an în farma, a primit primul job în afara ţării, în Siberia, preluând pentru doi ani o poziţie în cadrul Coca-Cola Hellenic. Până în 2004 a ocupat mai multe poziţii în cadrul companiei pe piaţa din Rusia, iar în acel an a devenit country manager în Ucraina în cadrul

Coca-Cola Hellenic. După doi ani a revenit în Rusia, însă la Wimm-Bill-Dann. În momentul în care PepsiCo a achiziţionat Wimm-Bill-Dann el a preluat conducerea diviziilor de produse lactate şi de mâncare pentru nou-născuţi, semnând un contract pe o perioadă de doi ani. Iar de atunci, a avansat în cadrul Pepsico, preluând mai multe funcţii de conducere la nivel regional. Din 2013 şi până în 2015 a fost preşedinte al PepsiCo Rusia, iar în perioada 2015-2017 a activat ca preşedinte în cadrul PepsiCo Rusia, Ucraina şi ţările CIS.Ulterior, el a preluat funcţia de preşedinte al grupului din zona Europa şi Africii Subsahariene (Europe Sub-Saharan Africa- ESSA).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici