- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.06.2017, 12:52)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetelem: Românii se împrumută pentru casă şi maşină. În trecut, se împrumutau pentru electrocasnice
Românii se împrumută ca să-şi renoveze casa sau să-şi cumpere o maşină, indiferent dacă este nouă sau second hand. În 2005-2007, creditele se luau pentru electrocasnice, care se plăteau timp de zece ani, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing la Cetelem IFN SA.
Urmărește
1520 afișări
Cetelem: Românii se împrumută pentru casă şi maşină. În trecut, se împrumutau pentru electrocasnice (Imagine: Shutterstock)
„Valoarea medie a creditului de nevoi personale este de 17.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani. Perioada de cinci ani este dată de reglementările în vigoare. Probabil că, în absenţa acestora perioada s-ar extinde la şapte ani”, a precizat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing, produse, CRM şi asigurări la Cetelem IFN SA.
Acesta spune că, în anii 2005-2007, românii se împrumutau pentru a-şi cumpăra electrocasnice şi bunuri de folosinţă îndelungată, iar creditele nu erau limitate la cinci ani. „Acum, nimeni nu îşi ia un frigider care are o durată de viaţă de şapte ani cu un credit pe zece ani. Cel mai bun indicator de maturitate a pieţei este acela că durata de creditare a scăzut pentru produsele de folosinţă îndelungată”, susţine Bogdan Spuză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Rata de aprobare a creditelor în magazin este de peste 60% şi nu există o diferenţă foarte mare faţă de situaţia din alte ţări din regiune. Rata de acceptare a Cetelem este mai mare decât a băncilor, fără ca acest lucru să influenţeze costurile de risc.
„În prezent, faţă de situaţia de acum zece ani, clientul este mult mai atent atunci când ia un credit, mult mai informat. Companiile care dau credite sunt mult mai transparente. Tehnologia s-a schimbat şi ajută foarte mult. Putem interoga Biroul de credit şi avem istoricul clientului, deschiderea ANAF care permite obţinerea unor date exacte şi rapide despre client. De exemplu, în Franţa nu există birou de credit şi nici posibilitatea de conectare la informaţiile Fiscului. Din acest punct de vedere suntem mai avansaţi decât alte ţări”, explică directorul de marketing.
Spuză afirmă că în zona de credite persoanele „media sistemului bancar a Dobânzii Anuale Efective (DAE) este de 10% pentru creditele noi”, adică tot atât cât are şi Cetelem.
„Sigur, costul creditului diferă şi în funcţie de profilul clientului şi de media împrumutului. Sistemul bancar a început să dea din ce în ce mai mult credite cu dobândă variabilă, dar noi acordăm împrumuturi doar cu dobândă fixă. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru client, fiindcă nu este influenţat de variaţia ROBOR”, conchide oficialul.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Cluj: Fermă de legume organice pe 3,5 de hectare, produsele sunt livrate gratuit acasă
Citeşte şi: Canicula dublează vânzările de aparate de aer condiţionat şi le triplează la ape minerale şi bere
Citeşte şi: Firmele tehnologice occidentale precum Cisco, IBM şi SAP permit Rusiei să le analizeze codul sursă pentru a rămâne pe piaţă
Citeşte şi: Cea mai bună veste pentru angajaţi! Dacă lucraţi în acest domeniu, de la 1 iulie scăpaţi de impozitul de salariu
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe