- Home
- Economic
- LONDRA, (02.06.2014, 15:13)
- Marius Oncu
China a depăşit Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume
China, care şi-a clădit succesul economic pe forţa de muncă ieftină, a depăşit anul trecut Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume, orientarea companiilor către tehnologie fiind determinată de creşterea salariilor şi de concurenţa puternică a altor ţări emergente.
Urmărește
423 afișări
China a depăşit Japonia şi a devenit cel mai mare cumpărător de roboţi industriali din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Companiile din China au cumpărat anul trecut unul din cinci roboţi industriali vânduţi la nivel global, depăşind astfel Japonia, recunoscută timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate în producţie, scrie cotidianul Financial Times.
China a cumpărat 36.560 de roboţi industriali, în creştere cu aproape 60% faţă de anul 2012, arată datele Federaţiei Internaţionale de Robotică, organizaţie a industriei de profil, cu sediul în Germania.
Japonia a cumpărat 26.015 roboţi anul trecut, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite cu 23.679.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"China este piaţa de roboţi industriali cu cea mai rapidă creştere. În câţiva ani, piaţa din China va fi semnificativ mai mare decât cele de pe locurile al doilea şi al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, şeful diviziei de robotică a producătorului elveţian de echipamente electrice şi industriale ABB.
Vânzările de roboţi către China au crescut, în medie, cu 36% în fiecare an în perioada 2008-2013, potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Robotică.
Potenţialul pentru viitor este, de asemenea, uriaş, întrucât în 2012 China avea 23 de roboţi la fiecare 10.000 de angajaţi în industria prelucrătoare, faţă de 396 în Coreea de Sud.
Cererea din China este susţinută în principal de companiile multinaţionale, mai ales de cele din industria auto. Companiile care produc în China autovehicule şi componente auto generează circa 60% din cererea de roboţi, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Solidiance.
"Multe dintre companiile din China ar prefera în continuare ca cineva să-şi rupă spatele încercând să ridice o cutie grea, în loc să plăteasacă pentru un stivuitor scump", a declarat Pilar Dieter, şeful diviziei pentru Asia Pacific a firmei Solidiance.
Avansul tehnologic face roboţii mai flexibili, precişi şi autonomi, ceea ce permite utilizarea acestora pentru tot mai multe sarcini în procesele de producţie.
Marii producători de roboţi industriali, precum ABB - Elveţia, Fanuc - Japonia şi Kuka - Germania, au alocat resurse semnificative pieţei chineze, pentru a încerca să profite de cererea ridicată.
"Producţia de roboţi este dominată de japonezi în prezent", a declarat Pilar Dieter, estimând că şase companii nipone acoperă circa jumătate din piaţa chineză. În comparaţie cei mai mari patru producători din China au împreună doar 5% din piaţă.
În timp ce China este cea mai mare piaţă pentru vânzarea de roboţi industriali, Japonia are, de departe, cel mai mare număr de roboţi utilizaţi în industrie, cu peste 310.000 în 2012, comparativ cu 96.000 în China şi 168.000 în SUA.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace