- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.08.2015, 11:25)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiriţoiu: Anul acesta vom finaliza probabil cele mai multe investigaţii din istoria Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei (CC) va finaliza în acest an, probabil, cele mai multe investigaţii din istoria autorităţii, precum şi proiectul privind Registrul Ajutoarelor de Stat, o bază de date cu toate ajutoarele de stat acordate în România, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.
Urmărește
207 afișări
Bogdan Chiriţoiu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Anul acesta vom finaliza probabil cel mai mare număr de investigaţii din istoria Consiliului Concurenţei, vor fi peste 20. Nu sunt nume mari, cum v-aţi obisnuit, sunt implicate companii cu cifre de afaceri mai mici, dar acoperă mai multe sectoare de activitate: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie", a afirmat Chiriţoiu.
O prioritate a autorităţii de concurenţă, pentru a doua parte a acestui an, este înfiinţarea Registrului Ajutoarelor de Stat, proiect în valoare de 7,8 milioane lei, finanţat din fonduri europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
"O condiţie impusă de Comisia Europeană pentru ca România să beneficieze de fonduri europene, este ca RegAS să fie funcţional anul viitor. Toate instituţiile din România care acordă ajutoare de stat le vor înregistra într-o bază de date comună, astfel încât în orice moment va exista o imagine clară a modului în care sunt folosite fondurile europene şi naţionale destinate mediului de afaceri. Folosind acest instrument, vom putea informa Comisia Europeană cu privire la măsurile de sprijin implementate, ce finanţări au fost contractate, corecţiile ulterioare. Fiind un instrument informatic foarte important, proiectul este derulat de Consiliul Concurenţei cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, mai ales în ceea ce priveşte soluţiile tehnice şi mentenanţa echipamentelor", a spus preşedintele Concurenţei.
Pentru eficientizarea activităţii şi simplificarea procedurilor administrative, Consiliul Concurenţei a trecut printr-un amplu proces de reorganizare instituţională şi a cadrului legislativ, acţiune care va fi finalizată în lunile următoare. Măsurile de reformă instituţională au fost recomandate de Banca Mondială încă din 2011.
Pe plan legislativ, a fost modificată şi completată legislaţia privind concurenţa neloială şi cea în domeniul ajutorului de stat. În ceea ce priveşte Legea concurenţei, aceasta a fost modificată în acest an printr-o ordonanţă care urmează să fie aprobată prin lege de Parlament.
"Am introdus în lege un mecanism prin care să simplificăm procedurile de investigaţie şi să reducem durata acestora: firmele care îşi recunosc greşeala pe parcursul investigaţiei primesc reduceri ale amenzilor. În acest fel, firma câştigă prin faptul că plăteşte mai puţin, iar noi câştigăm timp şi resurse pentru că ne putem derula mai repede procedurile şi vom termina mai repede investigaţiile. Odată cu dezbaterea legii în Parlament, vom încerca să introducem unele amendamente, pe care le vom discuta cu mediul de afaceri în perioada următoare", a precizat Bogdan Chiriţoiu.
În cadrul procesului restructurare a instituţiei a fost modificat şi regulamentul de organizare internă.
"Banca Mondială a sugerat să ne aliniem la practica internaţională şi să fie mai clară separarea dintre personalul de execuţie, adică inspectorii de concurenţă care gestionează investigaţiile, şi Plenul Consiliului Concurenţei, respectiv cei care iau deciziile. Ca urmare, un director general va prelua coordonarea executivă a întregului personal, care revenea până acum preşedintelui, accentuând, în acest fel, faptul că inspectorii de concurenţă îşi desfăşoară activitatea independent. Eu sper ca până la sfârşitul anului vor fi deja implementate toate operaţiunile cerute de Banca Mondială, iar lungul proces de restructurare internă va fi încheiat", a arătat Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurentei este de părere că această restructurare a fost benefică, întrucât în prezent se derulează mai investigaţii decât înainte de a începe proiectul prin care Banca Mondială a acordat consultanţă instituţiei.
În perioada următoare, Consiliul Concurenţei va depune documentaţia necesară pentru a obţine finanţare europeană în scopul informatizării activităţii instituţiei.
"Ceea ce intenţionăm să facem este să simplificăm circuitul documentelor în cadrul instituţiei prin transferarea acestora de pe hârtie în format electronic. Acestă operaţiune va dura cel mai probabil, doi ani", precizează şeful CC.
Tot pentru eficientizarea activităţii, Consiliul Concurenţei a implementat un sistem informatic integrat care facilitează colaborarea cu alte instituţii publice - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală, Ministerul pentru Societatea Informaţională - Sistemul electronic de achiziţii publice.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe