- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.11.2013, 12:03)
- Cristina Cuncea , Andrei Cîrchelan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiriţoiu: Piaţa de energie, cele mai multe probleme concurenţiale, auto şi telecom cele mai puţine
Economia românească are în continuare câteva sectoare care nu ridică probleme din punct de vedere concurenţial, precum industria auto sau piaţa de telecomunicaţii, dar şi unele cu probleme legate de acest aspect, precum energia, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Urmărește
341 afișări
Bogdan Chiriţoiu (Imagine: Bogdan Stamatin / Mediafax Foto)
"Avem în continuare câteva sectoare de care suntem multumiţi din punct de vedere concurenţial. Unul dintre acestea este industria auto, care nu ne ridică probleme semnificative de concurenţă. De asemenea, pe piaţa de telecomunicaţii, chiar dacă sunt puţini actori, este concurenţă mare, iar preţurile sunt mai mici decât în alte ţări din Uniunea Europeană", a spus Chiriţoiu la lansarea raportului "Concurenţa în sectoarele esenţiale ale economiei româneşti".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Raportul a analizat cinci pieţe, respectiv cel al profesiilor liberale cu profil economic, sectorul de retail alimentar, sectorul auto, bancar şi gazelor naturale.
În ceea ce priveşte sectorul de retail, Chiriţoiu a arătat că analiza Consiliului Concurenţei a relevat că lucrurile din punct de vedere concurenţial stau mai bine decât în alte ţări din Uniunea Europeană.
"Cel mai mare actor nu depăşeşte 15% din piaţă. De asemenea, vedem o presiune a preţurilor în jos, preţurile alimentelor cresc mai puţin decât la alte produse. Există presiune concurenţială, dar nu însemnă că toată lumea este corectă şi nu se încalcă legea, dar pe ansamblu piaţa funcţionează concurenţial bine", a adăugat Chiriţoiu.
Pe piaţa serviciilor bancare, o zonă foarte importantă pentru economie, reprezentantul autorităţii de concurenţă apreciază că lucrurile sunt în curs de îmbunătăţire din punct de vedere concurenţial.
"Anul trecut BNR ne semnala că diferenţele dintre dobânzi la depozite şi cele la credite erau mari. Diferenţa se reduce în semn de creştere a eficienţei sistemului bancar. Vedem încă o mobilitate redusă a clienţilor, în contextul în care BNR ia măsuri pentru siguranţa sistemului, ceea ce poate avea ca efect îngreunarea accesului la credite, ceea ce nu e tocmai rău", a subliniat Chiriţoiu.
În zona profesiilor liberale cu profil economic (evaluatori, contabili, practicieni în insolvenţă şi auditori financiari), raportul arată că deşi există anumite restricţii concurenţiale, acestea permit un grad mare de concurenţă.
"Cele mai multe probleme de concurenţă le-am constat în zona de energie, pentru că sunt multe firme de stat şi piaţa este foarte reglementată. Fiind un sector în curs de liberalizare, ridică probleme de concurenţă, şi îl vom urmări atent", a conchis Chiriţoiu.
În raport, Consiliul Concurenţei explică faptul că primele cinci industrii care înregistrează un indice al presiunii concurenţiale peste 44% sunt pieţele cele mai înclinate către manifestarea liberă a concurenţei. Următorul grup de 11 industrii, pentru care se înregistrează valori ale IAPC între 31% şi 44%, constituie grupul pieţelor de mijloc. Ultimele cinci industrii, cu IAPC sub 31% sunt cele sunt cele înclinate spre comportamente anticoncurenţiale.
”Astfel, este firesc şi putea fi chiar anticipat că producţia şi comercializarea cimentului şi serviciile notariale să înregistreze printre cele mai scăzute scoruri, aceste pieţe fiind caracterizate de importante bariere la intrare, de absenţa concurenţilor „rebeli”, de un grad scăzut de inovare, de o cerere inelastică şi relativ stabilă, de lipsa presiunii importurilor şi de existenţa unor asociaţii de afaceri sau patronale puternice. În plus, piaţa cimentului este şi una foarte concentrată, pe aceasta activând un număr redus de firme cu cote de piaţă similare şi stabile în timp”, scriu autorii studiului.
Pe de altă parte, în industrii precum intermedierea imobiliară, piaţa pieselor de schimb pentru autoturisme şi aprovizionarea în retail-ul alimentar, concentrarea este slabă, numărul de firme este ridicat iar cotele de piaţă sunt relativ volatile, în timp ce legăturile structurale dintre jucători nu sunt puternice.
Statistica prezentată de autoritatea concurenţială a analizat 21 de pieţe folosind 20 de criterii, care cumulează indicele agregat de presiune concurenţială (IAPC), conceput şi dezvoltat de consiliu. Printre criteriile utilizate în dezvoltarea IAPC se găseşte numărul de firme active în piaţă, gradul de concentrare a pieţei, bariere la intrarea în piaţă, gradul de inovare în piaţă, gradul de transparenţă a pieţei, şi altele.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe