Chişinău: Transgaz a semnat contractul prin care preia Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Contractul de preluare a companiei Vestmoldtransgaz (R. Moldova) de către Eurotransgaz, societate deţinută integral de Transgaz (România), a fost semnat miercuri, la Chişinău, în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

Urmărește
1855 afișări
Imaginea articolului Chişinău: Transgaz a semnat contractul prin care preia Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Chişinău: Transgaz a semnat contractul prin care preia Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

În luna februarie, Eurotransgaz - companie al cărei unic acţionar este Transgaz SA - a fost desemnată câştigătoarea „competiţiei de privatizare” a Vestmoldtransgaz.

„Părţile semnatare ale contractului sunt: Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova prin Ministrul Chiril Gaburici şi Eurotransgaz, care are acţionar unic SNTGN Transgaz SA, prin administratorii Tudor Duţu şi Cristian Rusu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei - proprietarul Transgaz.

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat - la evenimentul de semnare a contractului - că în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova „România face politica faptelor, nu a vorbelor” şi că „privatizarea este un prim pas în înfăptuirea Unirii”.

Potrivit comunicatului citat, Dănuţ Andruşcă a mai declarat: „Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiţie. Este mai mult decât o mişcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrăţire şi despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri şi acţiuni la fel de concrete şi la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relaţia cu Republica Moldova. Aceasta este aşteptarea pe care o au de la noi atât cetăţenii români, cât şi cei din Republica Moldova”.

În ceea ce priveşte caracterul economic al semnării contractului, ministrul Economiei a arătat că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei. „Transgaz confirmă locul şi rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiţia va crea locuri de muncă, valoare adăugată şi va spori securitatea energetică a ambelor ţări. Este o constribuţie concretă, angajantă pe termen lung, în direcţia diversificării rutelor şi a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a afirmat Dănuţ Andruşcă.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat, la rândul său, că acest proiect este menit să crească nivelul şi valoarea interconectării dintre cele două ţări în privinţa infrastructurii de transport gaze naturale. „Dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcţionează, de facto, ca un jucător regional. Avem competenţele, capacitatea şi dorinţa de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni vor fi realizate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă”, a declarat Ion Sterian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici