Ciolacu anunţă că 6 miliarde de dolari vor veni în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

Valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari în următorii trei ani, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la lansarea Cadrul de parteneriat de ţară între Banca Mondială şi România pentru perioada 2025-2029.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Ciolacu anunţă că 6 miliarde de dolari vor veni în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

Ciolacu anunţă că 6 miliarde de dolari vor veni în următorii trei ani de la Banca Mondială pentru România

„Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiţii financiare avantajoase”, a spus Marcel Ciolacu.

Din cele 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 pentru cel privat.

„Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de agenţia multilaterală de garantare a investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat. Grupul Băncii Mondiale are în preznet un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România şi va finanţa proiecte de alte trei miliarde doar în următorii trei ani”, a adăugat premierul.

Acesta a anunţat estimarea Băncii Mondiale că în următorul deceniu potenţialul de creştere al României este de 5% pe an.

„Semnăm astăzi şi un Împrumut pentru Managementul Riscului de Dezastre, cu opţiune de tragere în următorii trei ani - în fapt o linie de finanţare în valoare de 500 milioane dolari. Este o finanţare care stă la dispoziţia Guvernului pentru întărirea capacitaţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă”, a mai spus Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici